IMG_3568

Det ligger i luften och vibrerar så här vid ännu en skolstart. Debatt-artiklar i DN och förfrågningar från tv 4 om jag vill komma dit och prata. Om böcker. Nej, inte bara böcker. Barn, böcker och läsande. HJÄLP! Varför läser inte barn böcker längre! HJÄLP! Varför går det så dåligt för svenska skolan och alla arma-lata elever! HJÄLP! Varför sitter alla ungar bara vid sina små uppkopplade lådor istället för att läsa Kafka? HJÄLP! Hur ska det gå med allt och alla i denna lässvältande del av världen? Och HUUUUUURRRRR ska vi få våra barn att börja läsa böcker igen? Vi vill liksom bli smala och belästa igen, istället för feta och uppkopplade.

Jag känner mig som en professor med 100 miljoner poäng i ”varför barnen slutat läsa” kursen. Ja, vi kan analysera fram och tillbaka, men vi kan också bara öppna ögonen och stirra precis framför oss.

Nummer 1 i varför barn inte läser längre:

Läsandet har alltid varit en underbar flykt för oss människor. En fri promenad ut bland äventyr, kärlek, hjältemod och spänning. En paus från livet som det är på riktigt. Läsandet har också varit ögonöppnare, nya kompasser för andra sorters tänkande och klokheter. Enda sättet att hitta det här var via böcker. Nu har vi ungefär…. sju triljoner sätt att ge sig ut på äventyr utan att lämna soffan.  Varav böcker är ynka ett sätt. Att böcker sedan är ett av de ypperligaste och förnämsta sätten till nya världar är en annan historia.

Nummer 2 i varför barn inte läser längre:

Vi föräldrar är trötta, slitna och ja här kommer det – lite lata. Vi orkar inte stänga av de där sju triljonerna sätten till förströelse. Vi prioriterar inte att SJÄLVA stänga av några av de där sju triljonernas snabba kickar ( men vi tycker hela tiden att våra barn borde göra det). Så mycket skönare att sitta med sin mobil och slött promenera runt på Facebook och instagram. Medan barnen gör precis det samma och håller tyst samt sitter still samtidigt. Att få sina ungar att läsa i denna världen kräver något från oss föräldrar. Tid, ledsagning och allmän nerkoppling. Punkt slut. Detta kommer vi inte ifrån hur vi än vrider och vänder på mobilen.

Nummer 3 i varför barn inte läser längre:

Ungar tittar på sina föräldrar. Så har barn gjort sedan vi bodde i grottor. Vi spanar in våra mammor, pappor och sedan gör vi likadant. Om föräldern sedan står med mobilen i handen och skriker om vikten av att läsa böcker, så tittar ungen på mobilen och lyssnar inte på tjatet om böckerna.

Slutsats av Emma Hamberg, professor i läsologi: 

1. I skolan – bort med mobilerna. Punkt slut. Låt hjärnan jobba på lektionerna och vila på rasterna. Alla undersökningar pekar på att hjärnan jobbar likadant och från samma plats när den sitter i skolbänken och häckar ute på nätet. Får hjärnan aldrig vila blir den trött. Hur svårt kan det vara? Skolan – mobilfri zon. Bra för all typ av fokus, inlärning och läsning. ( och JA – jag vet! Vissa barn har problem med koncentration och kan behöva musik att lyssna på. Låt dem då lyssna på musik. Men detta efter samråd med föräldrar och lärare.). Jag får sms från mina stora ungar när de har lektion. Helt sinnes-förvirrat!

2. Hemma – stäng av internet. Ja – ut med sladden bara. Rifs rafs. I alla fall för ett par timmar på kvällen. Vi vet ju alla vad som händer då. Först skrik och VAAA – jag kommer inte ut på näääääätet!!! HJÄLP! Sedan faller ett lugn in. Vi samlas, börjar snacka, spelar spel och… LÄSER! ( Vissa vuxna sägs till och med ligga med varandra vid sådana här tillfällen. ) Ja, jag vet. Detta kräver något av dig som förälder. Konflikter och tandagnisslan. Men DU bestämmer. DU är förälder. DU vet bäst på den här punkten. Vill du att ditt barn ska börja läsa? Ut med sladden. Sedan när du själv och ungarna fått in det här med läsningen, kommit igång och öppnat de magiska portarna, så kan alla sladdar sitta i. För läsningen har satt rot i dig. Men det blir ju ingen rot utan plantering. Fattar väl vilken hobby-odlare som helst.

3. Var en förebild. Läskigt va? FÖREBILD! Buuuuu! Du är en förebild som förälder. Den grejen kommer du aldrig i från. Uppför dig som en också. Sluta surfa börja läsa. Sluta facebooka bilder på ditt morgonkaffe – börja läsa. Ta istället ditt nyfikna barn i handen och led henne in i läsningens, kunskapens och bokstävernas kraftfulla värld. Have fun!

 

 

29 Responses

 1. Gud vilken härlig blogg ni har skaffat er!! Nu har jag bokmärkt sajten. Gott Nytt 2014 Husmorsor!! Nu kör vi så det ryker!

  Kärlek <3

 2. ” I skolan – bort med mobilerna. Punkt slut. Låt hjärnan jobba på lektionerna och vila på rasterna. Alla undersökningar pekar på att hjärnan jobbar likadant och från samma plats när den sitter i skolbänken och häckar ute på nätet. Får hjärnan aldrig vila blir den trött.”
  Har du referensen till den undersökningen/arna?
  Låter mkt intressant! JAg vill läsa den! TAck!

  • Mirtha – jag önskar jag hade de undersökningar här framför mig. Men jag har pratat med en hel del väldigt kloka lärare som bestämt sig för mobilförbud i skolan, just för att de efter olika föreläsningar av läkare etc, förstått att det är samma del av hjärnan som aktiveras när man sitter och lyssnar i skolan som när man fipplar med mobilen. Och får den delen aldrig vila så blir det så mycket svårare att lära sig saker och att koncentrera sig. Min yngsta dotter går i den här mobilfria klassen och det funkar SÅ bra. Alla barn leker på rasterna ( till skillnad från hennes förra skola där alla fipplade med mobilerna på rasterna) och är lugna på lektionerna. DE satt i 1 1/2 timma och mediterade TYST innan jul. Alla i klassen! Något att tänka på i dessa tider då det pratas mycket om bokstavskombinationer och uppvarvade barn…

   • Jaaaa!!!
    Detta måste införas på alla grundskolor, pronto!
    Varför inte i gymnasiet? En vacker dag tar jag alla elevernas mobiler och hoppar på dem!
    Frågar man eleverna så vill de har lugn, ordning och mobilfria klassrum. Frågar man de vuxna som sitter fast i nån flumföreställning om vad barn behöver och vill så blir det: Oj å usch hualigen nu blir det preussiskt skräckvälde i klassrummet så fort man pratar om att sätta upp en liten regel! ….Och just där svek de barnen, big time!

 3. Vilket bra och viktigt inlägg! Jag läser gärna själv och läser ett kapitel per kväll för mina barn, när jag är hemma vid läggdags. Både jag och min man läser och sonen är 7 och läser Kalle Anka, serieböcker och Minecraft-tidningar. Jag tror att en viktig sak som du inte skrev om är att låta barnen läsa det dom är intresserade av, om det nu är en serietidning så är det inte ”dålig litteratur” utan huvudsaken är att barnen överhuvudtaget kommer igång och VILL läsa, böcker kan komma efter hand om barnen bara får ett intresse för läsningen så tror jag att det går av sig själv sen. Jättebra skrivet och vad fint ni har det på er nya sajt 🙂

  • Word! Jag läste SÅ mycket serier som barn. Högt och lågt. Och fick ett brinnande läsintresse efter det. Låt ungarna läsa allt!
   Emma

 4. Pingback: Emma Hamberg, professor i läsologi: S&Arin...

 5. Tack för ett otroligt bra och viktigt inlägg, la genast upp länk på min fb-sida, det engagerar! Jag håller med dig Emma, ATT läsa är i början det viktigaste, jag började själv läsa vid sju års ålder, lånade så småningom på biblioteket, kollade tv:s Boktipset och lånade det som rekommenderades. Det var en underbar möjlighet, doften från en bok kittlar lika mycket som doften av oljefärg på en ännu ej torkad målning, fantasin har inga gränser! Alla bilder och situationer som man själv framkallar vid läsning, det måste vara jättenyttigt för hjärnans utveckling!

 6. Ja, hurra för detta fina inlägg! Mer läsning åt folket, det finns ju precis som du säger inga andra lika BRA sätt att fly verkligheten på, för när du läser får du själv välja hur allt ska se ut (i huvudet). Mycket bra. Och mycket roligare än att titta på nån annans idéer på film, t.ex.
  hälsar barnboksförfattaren

 7. Ett stort problem är ju att bokläsning inte anses coolt, trots att det – som du säger – bara är ytterligare ett sätt att uppleva äventyr i vardagen. Läser du är du en nörd, eller rentav ’bögig’. Jodå, jag hörde en yngling yttra sig på det viset när han intervjuades i tv om läsvanor. Det är nog främst bland grabbar den här attityden finns, och det känns lite hopplöst. Vad gör man?

  • Som alltid är skolvärlden indelad i ”nördar” och ”coola”. Och de coola tror alltid att de är facit. Att böcker är töntigt. Men i vissa kretsar är det hur coolt som helst att läsa – gärna tunga konstiga böcker. Fram med de här ungdomarna i media! Låt dem briljera och synas!

 8. Så himla vettigt inlägg! Håller med om precis allt! Dock måste föräldrarna börja ta ett stort ansvar när det gäller mobilförbud i skolan. Se till att barnen inte har med sig mobilerna till skolan! Alla skolor jag har jobbat på har haft regler kring mobilanvändande i skolan men ingenstans har det fungerat och många gånger har jag häpnat över föräldrar som smsar och RINGER till sina barn under lektionstid. Visst, lärare får plocka elevers mobiler, men om eleven vägrar ge läraren mobilen när hen ber om den så är läraren ganska maktlös…

 9. Hurra för dig, Emma. PRECIS så är det! Och det hjälper att tvinga ungarna i början. Mina barn får lämna ifrån sig telefonerna när de kommer hem från skolan. Hämtar dem morgonen därpå när de ska till bussen. Datorerna har jag också kontroll över. Under helgerna är det lite friare. (Å, så förträffligt det låter. Och vilken Kapten von Trapp jag är. Men faktum är att det har blivit lugnare hemma sedan vi började med det. Och youtubeklipp i all ära, men mina ungar läser. Mycket. Inte det jag tycker att de ska läsa, men så ska det vara med ungar.)

 10. JA, vänta. Och väl i skolan så blir mobilerna konfiskerade om de använder dem under lektionstid. Då måste de vara avstängda. Ljudlöst räcker inte. Vive la France. Eller, la Belgique.

 11. Och vänta en gång till. Bland min tonårings kompisar anses läsning SKITCOOLT. Man ”ska” bära på en bok på skolgården, gärna tummad pocket och så ska man gärna sätta sig i ett hörn och läsa lite mystiskt sådär.

 12. Varför de har mobiltelefoner överhuvudtaget när de aldrig får använda dem? Kan man fråga sig. Det ska jag svara på nu (trots att ingen har undrat). Det beror på att de åker själva till och från skolan (då är det bra om deras mamma/pappa kan ringa/smsa). Och, ja, för att de vill ha telefoner och ibland är det kul och Kapten von Trapp är en mespropp som tycker att de små liven måste ju få göra precis som de vill ibland också… Så att mamma kan läsa bloggar och chatta på telefonen i lugn o ro. Sådär. Nu ska jag stänga av och börja jobba.

  • HAHA – Malin – jag älskar dina inlägg. Kan inte du blogga här på våran blogg? Som en sub-blogg i kommentarsfältet. Kan bli en ny grej… Och jag vill bjuda hit någon belgisk skolminister som kan styra upp i geggan vi vadar i här just nu. Och jag tycker det låter inspirerande och klokt det Mamma von Trapp ägnar sig åt där borta. Heja heja!
   Emman

 13. Så sant som det är sagt. Alltihopa. Jag kämpar på i det här hemmet med läsningen. Jag har bara gett mig fasen på att läsa, det ska de. Vill slå ett slag för högläsning! Även om barnen är tonåringar. De ÄLSKAR det. Det gäller att ta sig tid som vuxen, vilket inte är det lättaste alltid. Det gäller ju att själv koppla från internet 😉 Vi borde ha stor förståelse för att våra barn tycker det är svårt. Vi är likadana själva!

 14. Finns denna blogg i bokform? 😉
  Skämt åsido – varför måste man just läsa BÖCKER? Det är väl lika OK att läsa, till exempel, webbrecept, -bloggar, -nyheter, -tidningar, -uppslagsverk, -, digitala tidskrifter, magasin och – böcker – i MOBILTELEFONEN eller på plattan eller på datorskärmen!? På dessa kan man ju dessutom, utöver att LÄSA, även SKRIVA! Vari ligger magin med att nödvändigtvis läsa på PAPPER, undrar jag lite stillsamt…?
  Såklart är vi alldeles för uppkopplade – det råder det inga som helst tvivel om. Men jag tror att en annan, kanske ännu bättre väg, än att stänga av internetuppkopplingen, är att lära sig att FILTRERA information och användningen av den. Denna kunskap kan man dra stor nytta av i många sammanhang i dagens oerhört brusiga samhälle.
  Jag citerar Anders Thoresson (https://www.iis.se/lar-dig-mer/guider/floden-kvitter-och-statusuppdateringar/fler-bevakningstips/#rackatill):
  ”Ett annat sätt att ta kommandot är att inte låta informationsflödet styra hur lång tid du ägnar dig åt RSS-prenumerationer och Twitter. Börja istället med att bestämma hur mycket tid du har innan det är dags att ägna sig åt annat. Ge RSS-läsaren femton minuter på morgonen och femton minuter efter lunch. Börja med mappen som innehåller dina viktigaste källor. Läs det du hinner.”
  https://www.iis.se/lar-dig-mer/guider/floden-kvitter-och-statusuppdateringar/
  😉
  /Pappers- och DigitalPelle

  • Jag håller fullständigt med dig … fastän jag för den skull inte ratar att det är viktigt att läsa,”vanliga” böcker, vilket jag inte tror att du gör heller Pelle. För tillfället har jag laddat ner biblioteksböcker som jag läser på min platta, hur smidigt som helst (och dessutom stör jag inte min man genom att ha en lampa tänd när jag vill läsa sent på kvällen)!

 15. Läsologiprofessorns analys är helt korrekt anser jag!
  Jag är också himla oroad över att en hel generation MISSAR allt det underbara som kommer med läsning. Klokhet, förståelse, bildning, kärlek, lycka.
  Jag har fyra barn. En av dem har läst en bok i sitt femtonåriga liv. Zlatans. That´s it. Två av dem läser bara engelska böcker som Games of Thrones och Lord of the rings och davincikoden. Typ det. Ändå bra-det leder säkert vidare…hoppas jag. Sen har jag en som läser HELA tiden. Hon är 13 år och har säkert läst mer än många vuxna hunnit med. Det gäller att fylla på hennes nattduksbord hela tiden.
  Hur blev det sån skillnad?
  Jag läser hela tiden också. Deras pappa har några favoritböcker som han läser om: Röde Orm, Ringentriologin och James Clavells Sho-Gun och dito. Varken mer eller mindre. Märkligt att det blev så stereotypt att dottern gör som jag och sönerna som sin far. Nå, en av sönerna läser faktiskt lite mer men åndå inte i klass med dottern och mig. Jag funderar mycket på det här. Men att det är mobilernas och internets ”fel” är jag helt med på. Jag gjorde ett inlägg om detta för några månader sen: http://persiljashus.blogspot.se/2013/10/om-jag-vore-svenskalarare.html

 16. Tack för att du säger det som i det närmaste har varit förbjudet att säga länge, det är föräldrarnas ansvar. Jag har en dotter som är lågstadielärare, jag hoppas att hon kan tända läslusten hos barnen i hennes klasser. Det viktigaste för henne att se till att barnen har med sig – läskunnighet, mattegrunder och en god självkänsla. Resten kommer av sig självt då. Men det kräver ju också att de får tillåtelse i skolan att faktiskt säga nej till mobilerna.

  Än en gång tack för att du använder ditt inflytande till en så viktig sak. Jag läser själv alla dina böcker och tycker att de är jättebra.

  Kram Susanne

 17. SÅ intressant att läsa era tankar och kommentarer om det här med läsning. Och Pelle, jag är med dig – på sätt och vis – om det där med att läsa sig och rensa bland alla flöden – självklart viktigt. men det är viktigt ( tycker jag asså!), att ha ron att sitta med en bok. Att inte ha något annat som poppar upp, erbjuder saker och lockar. Att ha förmågan att sitta ner i lugn och ro och bara läsa. Sen är jag nog aningens av en stofil också – går igång på papper, inbundna böcker, doften av trycksvärta. Detta erkänner jag rätt av! Kram kram
  Emma

  • Så bra, Emma! Jag har läst det du skrivit om läsning, högt för mina skolkollegor och tipsat om er fina blogg!! Nu måste jag föra detta vidare till mina elevers föräldrar. Fortsätt att skriva dina tankevärda texter, lycka till!

 18. Pingback: Ny termin! | Om böcker och läsning för förskolebarn

Comments are closed.