Husmorsorna

Hej kära du. Emma Hamberg och Anette Rosvall heter vi. Varför vi kallar oss husmorsorna? För att vi är morsor och bor i hus helt enkelt! Och för att vi älskar allt som har med mat att göra. Äta mat! Laga mat, prata mat, bli bjudna på mat, handla mat, fundera över mat – det ägnar vi oss åt en hel del. Någon gång runt 2007 spanade vi in varandra på våra då små barns gemensamma skolgård. Emma såg en kurvig kvinna med prickig klänning som skrattade alldeles för högt och blev genast nyfiket förtjust. Anette i sin tur spanade in den där bruttan som iklädd pyjamas lämnade sina barn – ett vackert drag hon kände igen sig i. Vi började nosa på varandra, räddade våra barns skola från nedläggning tillsammans med några andra föräldrar, provade att träna ihop men det slutade alltid i att vi tränade slarvigt för att sedan få sitta utanför träningslokalen och prata i lugn och ro.

Tvillingsjälar?

Tvillingsjälar?

Sedan slutade vi att träna helt och började laga mat ihop istället ( hade varit fiffigt om vi hållit kvar en hand på träningen, men man är inte alltid fiffig i livet). Insåg att med Anettes bakgrund som formgivare och matkreatör tillsammans med Emmas feeling för käk samt skrivande av böcker och illustrerande kanske var en bra kombo. För att göra egna kokböcker. Sagt och gjort och heja heja. Nu – flera år senare har vi tillsammans fött fem små barn, harkel harkel, nej vi menar kokböcker. Husmorsorna the ultimate köksalmanacka, Kärleksmums, Fredagsmys, Din matkasse och nu sist Världens bästa kladdkakor. Vi gör allt själva till våra kokböcker. Emma skriver alla texter och finputsar samtliga recept. Hon tecknar även när det tarvas. Anette i sin tur formger alla böckerna. Tillsammans lagar vi all mat, skriver alla recept och stylar. Plåtar gör vi däremot inte, det låter vi Jenny Grimsgård stå för.  Vilket vi gör helt rätt i. Hon är en klippa på flera nivåer.

Husmorsorna i choklad.

Husmorsorna i choklad.

Och nej, nej, vi är inga kockar. Inga eleganta utbildningar har vi traskat oss fram på. Vi har bara… älskat mat helt enkelt. Här är förresten Husmorsornas budord ( vi kör inte med 10 som vissa andra, vi nöjer oss med fyra):

  • Alla kan laga riktigt god mat! Ett av livets skönaste filosofier: gör inte saker krångligt i onödan! Och var inte rädd. Vi står för enkla och underbart goda recept. Kan du läsa någorlunda flytande och hitta till spisen? Bra, då kan du laga vår mat!
  • Humor! Varje recept ska var som en liten skön krönika. Vem har sagt att inte recept kan vara kul? Med humor blir inte saker och ting så stort och allvarligt. Att få läsa ett recept, dräggla av matsug samtidigt som du garvar – ja, det är rätt skönt faktiskt.
  • Hemmet kan se ut som skrutt, men med en bra dimmer och några tända ljus döljer du alltid det värsta. Detta gäller både damm och dålig karaktär rent allmänt! Finporslin ska icke stå och damma i sorgligt skåp, nej finporslin ska användas  – helst varje dag. Att duka vackert och äta gott är som medicin mot tristess och håglöshet. Att det sedan ligger högar med tvätt och jäser någon annanstans, det är ett senare problem. För nu njuter vi pasta Vongole på linneduk!
  • Sist  – men inte minst! Ta ut alla jobbiga pinnar ur röven och gör en mysig brasa av pinnarna istället. Över den brasan kan du grilla korv tillsammans med lite polare och känna den fria vinden i håret! Det är vår sensmoral! Ha så kul, mysigt och GOTT!