Hovdessert, eller marängsviss som vi säger numera, är nog det närmaste himmelen man kan komma som levande människa. Den totalt underbara blandningen av glassen, grädden, bananerna, chokladsåsen och marängerna är svårslagen. Självklart är det därför den överlevt genom tiderna. En odödlig klassiker helt enkelt. Så bjud in hovet och radhusgrannarna, för detta passar i både slott och koja, morgon som kväll.
Portioner |
4 |
|
|
Hovdessert, eller marängsviss som vi säger numera, är nog det närmaste himmelen man kan komma som levande människa. Den totalt underbara blandningen av glassen, grädden, bananerna, chokladsåsen och marängerna är svårslagen. Självklart är det därför den överlevt genom tiderna. En odödlig klassiker helt enkelt. Så bjud in hovet och radhusgrannarna, för detta passar i både slott och koja, morgon som kväll.
|
Ingredienser
- 2liter riktigt god vaniljglass
- 1sats Agis chokladsås
- 3 skurna i slantar bananer
- 2dl lättvispad grädde
- 1näve mandelflarn
Kolamaränger
- 3 äggvitor
- 2dl ljust muscovadosocker
- 1krm ättika
Portioner:
Instruktioner
- Börja med marängerna! Dessa små beiga skapelser smakar lite som seg kola och är fantastiska till en klassisk hovdessert. Pytsa ner allt i en stor plastskål. (Äggvitorna, muskovadosockret och ättikan.)
- Vispa, vispa, vispa och vispa lite till, tills det är som en beigevit massa som vägrar lämna skålen.
- Då är det dags! Klicka ut små eller stora maränger på en plåt (stora blir segare, små blir torrare). In i ugnen på 100°, i en timme.
- Låt marängerna stå kvar efter att du stängt av ugnen och stå tills sig en kvart i eftervärmen.
- Nu varvar du bara allt det goda och avslutar med att strö den flagade mandeln on the top.