Morotskladdis

Morotskladdkaka. Foto: Jenny Grimsgård

Om du skulle åka till Portugal och börja prata om morötter (ja, varför inte – det kan väl vara trevligt?) skulle många portugiser nicka lyckligt och sedan börja prata om frukt. ”Vadå frukt?”, kanske du skulle tänka. ”Här står jag och pratar om grönsaker och så börjar portugiserna yla om frukt.” Om detta problem skulle uppstå kan vi snabbt förklara att det inte är något konstigt med det. För i Portugal ÄR morot en frukt. En underbart söt frukt som de bland annat gör en väldigt lyxig morotssylt av. Här i Sverige ses morötter som kaninföda. Men nu kanske det är så att vi vill vara kaniner. Gärna portugisiska kaniner i ett hav av frukt! (Morötter alltså.) Det vi ska baka nu är alltså inte en morotskaka – det är en fruktkaka. I alla fall i Portugal. Hur som helst: Var du än behagar avnjuta denna kaka så lovar vi att den är alldeles underbar!

Baklava del beundra

Denna orientaliska läckerhet kan kännas oöverstiglig, men är inte alls svår att bestiga. Den är som en liten kulle att kliva över, men när du serverar den verkar det som att du med lätthet klättrar i Kilimajaro. Perfekt impa-dessert!

Nyponsoppa med kokosflarn

Förr i tiden fick man vackert trycka sig in i nyponsnåren, plocka, rensa, rosta och satan vad det måste kliat. Idag skippar vi nyponsnåren och köper en påse nyponskalsmjöl på hälsokosten istället. Ja, för egen nyponsoppa gör du lätt som en plätt och riktigt, riktigt gott blir det, särskilt med lite lättvispad grädde och ett kokosflarn till.

Top