i gula lökar – Husmorsorna
Lamm Dopioza
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
När man gör gryta så är tid av största vikt, oftast så att det blir bara godare och godare ju längre de får koka. Smakorna liksom gosar till sig, lyfter och bildar något nytt. Det här är en rätt från Sydostasien och vad jag förstår så är dopiaza urdu och betyder helt enkelt dubbellök, i här har vi till och med fyra gula lökar, det blir mumma.
Lamm Dopioza
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
När man gör gryta så är tid av största vikt, oftast så att det blir bara godare och godare ju längre de får koka. Smakorna liksom gosar till sig, lyfter och bildar något nytt. Det här är en rätt från Sydostasien och vad jag förstår så är dopiaza urdu och betyder helt enkelt dubbellök, i här har vi till och med fyra gula lökar, det blir mumma.
Ingredienser
Mot slutet:
Portioner:
Instruktioner
  1. På med grytan på hög värme. Häll olivoljan i botten av grytan och lägg ner alla kryddor så att de får gosa lite i värmen och släppa alla sina smaker först.
  2. På med locket medan du skär köttet i grytbitar. När du är klar lägger du ner kött, tomatkross och skivad lök.
  3. Låt grytan stå i 100 grader i ugnen i cirka 6–8 timmar.
  4. Den sista timmen lägger du i chili, yoghurt och timjan. Rör om ordentligt och servera med mango chutney, yoghurt och ris.
Fin-Fin Falafel
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Att göra egen falafel är SÅ gott, och riktigt kul. Fritera är alltid fest! Låt dina ungar rulla bollar (sånt går små barn igång på), så kan du ägna dig åt att fritera (sånt går vi vuxna igång på). Och vi ska erkänna en sak, vi som inte brukar digga det där med halvfabrikat: Om du är jättetrött och inte alls orkar mixa din egen falafel, finns det faktiskt ganska schyst falafelmix på den orientaliska hyllan. Klipp ner en massa koriander och pressa citron i mixen, så är den helt okej. Men allra, allra godast är det förstås att göra att från grunden. (Och nyttigast – vilken bönfest!)
Fin-Fin Falafel
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Att göra egen falafel är SÅ gott, och riktigt kul. Fritera är alltid fest! Låt dina ungar rulla bollar (sånt går små barn igång på), så kan du ägna dig åt att fritera (sånt går vi vuxna igång på). Och vi ska erkänna en sak, vi som inte brukar digga det där med halvfabrikat: Om du är jättetrött och inte alls orkar mixa din egen falafel, finns det faktiskt ganska schyst falafelmix på den orientaliska hyllan. Klipp ner en massa koriander och pressa citron i mixen, så är den helt okej. Men allra, allra godast är det förstås att göra att från grunden. (Och nyttigast – vilken bönfest!)
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Är du riktigt smart, mixar du allt kvällen innan. Då går det snabbt som attan vid middagstid dagen efter. Men vi är inte alltid smarta (dagens understatement?), men det går bra ändå (glöm aldrig det!). Häll de konserverade bönorna och ärtorna i ett durkslag och skölj av dem. Ja, sedan är det bara att mixa allt! Det ska bli en fast massa. Låt stå i någon timme (gärna över natten om du har rejäl framförhållning) för att allt ska dra ihop sig.
  2. Sedan formar du bollar som rullas i sesamfrön. Fritera bollarna i matolja tills de blivit gyllenbruna. Njut dina falafel med bröd, tunt skivad lök, tomater och hummus!
Anettes långkokta Chili
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Den här chilin görs på högrev och inte på färs. Det gör den matigare och mustigare. Servera gärna med chutney och tänk på att de flesta kryddor inklusive chili smakar ännu mer när den har gått i grytan i flera timmar. Är du känslig för stark mat är det bäst att lägga i chilin i efterhand.
Anettes långkokta Chili
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Den här chilin görs på högrev och inte på färs. Det gör den matigare och mustigare. Servera gärna med chutney och tänk på att de flesta kryddor inklusive chili smakar ännu mer när den har gått i grytan i flera timmar. Är du känslig för stark mat är det bäst att lägga i chilin i efterhand.
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Blanda ner allt i din ugnsfasta gryta och ställ in grytan i ugnen i cirka 4-6 timmar i cirka 80-100 grader, eftersom ugnar fungerar lite olika så kan det vara bra att inte sticka på en så lång utflykt, utan att titta till grytan lite då och då, tills du och din ugn är kompisar och du vet hur varm den blir egentligen. Du kanske kan behöva fylla på med lite vin eller vatten så att inte grytan kokar torrt.
  2. I slutet av koktiden tar du upp grytan på spisen och smakar av. Du som är känslig för stark mat väljer att tillsätta chilin här, grytan kanske behöver saltas lite, eller så behövs lite extra sötma. Smaka helt enkelt av och fyll på med det som behövs . Servera med gräddfil, guacamole och någon god chutney.
Mormor Marys kycklinggryta
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Mormor Marys kycklinggryta
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Lägg kycklingdelarna i en ugnsfast form. Krydda och pressa vitlök över det hela.
  2. Pressa över citronsaft och lägg citronklyftorna, paprikabitarna och lökbitarna mellan kycklingdelarna. Ös på med tomater och vin. Klicka över smör och så in i ugnen i 225° i 45 minuter.
  3. Ös då och då med spadet. Servera med ris, couscous eller bulgur och en härlig grönsallad.
Pytt i panna
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Kan vara billig eller dyr, beroende på råvarorna du stoppar i. Vad du än väljer blir alltid gott tillsammans med ett stekt ägg och inlagda rödbetor.
Pytt i panna
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Kan vara billig eller dyr, beroende på råvarorna du stoppar i. Vad du än väljer blir alltid gott tillsammans med ett stekt ägg och inlagda rödbetor.
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Skala och hacka löken, skär potatis, kött och korv i små bitar. Stek alla ingredienser för sig och blanda till slut ihop allt i pannan. Smaka av med salt och peppar, garnera med persiljan och servera med stekt ägg och inlagda rödbetor.