Lamm Dopioza

När man gör gryta så är tid av största vikt, oftast så att det blir bara godare och godare ju längre de får koka. Smakorna liksom gosar till sig, lyfter och bildar något nytt. Det här är en rätt från Sydostasien och vad jag förstår så är dopiaza urdu och betyder helt enkelt dubbellök, i här har vi till och med fyra gula lökar, det blir mumma.

Fin-Fin Falafel

Att göra egen falafel är SÅ gott, och riktigt kul. Fritera är alltid fest! Låt dina ungar rulla bollar (sånt går små barn igång på), så kan du ägna dig åt att fritera (sånt går vi vuxna igång på). Och vi ska erkänna en sak, vi som inte brukar digga det där med halvfabrikat: Om du är jättetrött och inte alls orkar mixa din egen falafel, finns det faktiskt ganska schyst falafelmix på den orientaliska hyllan. Klipp ner en massa koriander och pressa citron i mixen, så är den helt okej. Men allra, allra godast är det förstås att göra att från grunden. (Och nyttigast – vilken bönfest!)

Anettes långkokta Chili

Den här chilin görs på högrev och inte på färs. Det gör den matigare och mustigare. Servera gärna med chutney och tänk på att de flesta kryddor inklusive chili smakar ännu mer när den har gått i grytan i flera timmar. Är du känslig för stark mat är det bäst att lägga i chilin i efterhand.

Mormor Marys kycklinggryta

Pytt i panna

Kan vara billig eller dyr, beroende på råvarorna du stoppar i. Vad du än väljer blir alltid gott tillsammans med ett stekt ägg och inlagda rödbetor.

Top