i gurka – Husmorsorna
Anettes Rapsgrisrecept
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Rimmad Jerkmarinerad långbakad fläsksida med saltbakad och friterad sötpotatis, majskräm, Piemento de padrones och het fruktsalsa. Det här är ett långt recept och rätten tar lite tid att göra, men räds inte för det blir galet gott så sätt fart och prova nu vettja!
Anettes Rapsgrisrecept
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Rimmad Jerkmarinerad långbakad fläsksida med saltbakad och friterad sötpotatis, majskräm, Piemento de padrones och het fruktsalsa. Det här är ett långt recept och rätten tar lite tid att göra, men räds inte för det blir galet gott så sätt fart och prova nu vettja!
Ingredienser
Fläsket
Jerkkrydda
Saltbakad sötpotatis
Majskräm
Padrones de piemento
Het fruktsalsa
Portioner:
Instruktioner
  1. Börja med att klappa in 1 dl socker och 1 dl salt i köttet. Lägg det på en ugnsfast form med kant, plasta in det och och ställ in det i kylen över natten. På morgonen torkar du bort överskottet av salt/socker blandningen och häller bort vätskan som bildats i formen. Nu är det dags att marinera.
  2. Det finns en färdig jerkkrydda i butikshyllorna men det är roligare att blanda själv och inte alls speciellt svårt.Tjoffa ihop alla ingredienser till jerkmarinaden i en plastpåse, lägg ned köttet där och låt det ligga och gotta sig i kylskåpet i sin kryddpåse, helst hela dagen, men det funkar med en timme eller två också.
  3. När köttet är färdigmarinerat skall det gå i 175 graders ugn tills det har 62 grader i innertemperatur. Samtidigt som köttet skall sötpotatisen saltbakas, så lägg 4 stycken sötpotatisar i en ugnsform och häll på grovsalt tills det täcker potatisarna. Tag ut köttet och ställ det åt sidan.
  4. Tag även ut sötpotatisen och knäck och borsta bort saltet. Riv potatisarna i mindre bitar, men var noga med att alla små bitar har lite skal på sig. Det är där den salta goda smaken sitter. Lägg potatisbitarna åt sidan ett tag.
  5. Värm oljan till 180 grader och lägg i sötpotatisbitarna, låt dem ligga i oljan tills de har blivit lite gyllenbruna på kanterna. Ta upp dem, lägg dem på en handuk eller ett papper att torka av lite.
  6. Nu till majskrämen: häll ner ingredienserna i en kastrull och koka upp tills vätskan kokat bort lite granna. Tag av kastrullen från värmen och sila av grädden, men OBS! spar den! Mixa majsen och späd med grädden tills du har en lagom tjock kräm. Den skall vara som majonnäs i konsistensen ungefär. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite vitvinsvinäger och ställ åt sidan.
  7. Fräs piementon i lite olja i en galet varm stekpanna, tills de blivit bubbliga och svarta i skinnet. Ställ åt sidan.
  8. Nu till fruktsalsan (den kan du egentligen göra så tidigt som möjligt för ju längre den står desto godare blir den) Blanda först vinägretten och vänd sedan ner alla ingredienser i den, smaka av med salt och peppar och låt stå tills du är reda till att lägga upp.
  9. Innan servering, skär du upp köttet i fyrkantiga portionsbitar. Slänger ner det i frityroljan i någon minut så att fettet blir frasigt och hett.
  10. Lägg upp köttet på en tallrik eller på en skärbräda, servera med alla tillbehör och njut!
BiBimBap
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
För det är nästan lite den känslan på den här smaskiga rätten från Korea. Det är inte svårt utan bara lite pyssligt. Prova nu i Påsk och Impa sönder någon, det är milda smaker så även de lite skeptiska typerna kan gilla det här. De som vill ha lite fart på sin mat öser på extra het chilisås. Mums!
BiBimBap
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
För det är nästan lite den känslan på den här smaskiga rätten från Korea. Det är inte svårt utan bara lite pyssligt. Prova nu i Påsk och Impa sönder någon, det är milda smaker så även de lite skeptiska typerna kan gilla det här. De som vill ha lite fart på sin mat öser på extra het chilisås. Mums!
Ingredienser
Kycklingen
Koreansk gurka
Marinerade groddar
till servering
Portioner:
Instruktioner
  1. Börja med att plocka fram en massa skålar och sätt sen igång med riset. Koka det på vanligt sätt. När det är färdigkokt, blandar du det i en skål med risvinäger, socker och salt.
  2. Medan riset kokar, marinerar du kycklingen! Blanda honung, soja och hackade vitlöksklyftor i en annan skål och låt kycklingen dra däri.
  3. Bra. Nu kan du göra allt annat. Först gurkan. Häll mycket salt på gurkan, rör om och låt stå i en tredje skål. Efter 15 minuter kan du hälla av vattnet som blivit över och klämma ur det sista ur gurkan. Sedan är det bara att hälla ner de andra gurkingredienserna och låta den marinera.
  4. Nu till groddarna. Lägg dem i en fjärde skål, häll kokande vatten över dem och låt dem ligga i vattnet knappt en halv minut. Häll snabbt av vattnet och blanda groddarna med sesamolja och soja.
  5. Riv morötterna och plocka fram solrosskotten och chilisåsen. När alla grönsaker är marinerade och alla rättens ingredienser är framplockade kan du steka kycklingen.
  6. Sist av allt: Stek äggen lätt på bara ena sidan i lite olja, med hel äggula. Strö över sesamfrön när ägget stekt klart. Lägg nu ALLT i en ätskål, lite chilisås on the top och rör om av bara fanken! ÄT!
Smörgåstårta
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Smörgåstårta har fått en lite töntig stämpel, men är det coolaste som finns. Att blanda allt man har med majonnäs och lägga på bröd är ju helt wild and crazy. Anette och jag ÄLSKAR smörgåstårtor. Den här hittade hon i sin mormors Hemmets Journal, smörgåstårtornas mecka. Tårtan är smaskig som tusan – en riktig festtårta (och du, livet är en fest!). Bjud alla kompisar, grannar, hundar, katter, tanter och dagisbarn – alla älskar smörgåstårta. Och de som inte gör det får stanna hemma och ha tråkigt.
Smörgåstårta
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Smörgåstårta har fått en lite töntig stämpel, men är det coolaste som finns. Att blanda allt man har med majonnäs och lägga på bröd är ju helt wild and crazy. Anette och jag ÄLSKAR smörgåstårtor. Den här hittade hon i sin mormors Hemmets Journal, smörgåstårtornas mecka. Tårtan är smaskig som tusan – en riktig festtårta (och du, livet är en fest!). Bjud alla kompisar, grannar, hundar, katter, tanter och dagisbarn – alla älskar smörgåstårta. Och de som inte gör det får stanna hemma och ha tråkigt.
Ingredienser
Fyllning 1:
Fyllning 2:
Garnering:
Portioner:
Instruktioner
  1. Rör ihop majonnäs och crème fraîche till fyllning 1. Rör ner lax och räkor och hackad dill.
  2. Rör ihop majonnäs och crème fraîche till fyllning 2. Låt tonfisken rinna av och mosa den lite. Rör ner den och chilisås, senap och hackad dill. Smaka av.
  3. Lägg ut tre brödskivor som botten. Fördela hälften av fyllning 1 över dem.
  4. Täck med tre nya brödskivor på andra ledden och tryck till – lite som att bygga lego!
  5. Bred fyllning 2 över brödskivorna och strö över hackade ägg.
  6. Lägg på tre nya brödskivor på samma ledd som de första. Bred resten av fyllning 1 över och täck med de sista brödskivorna på andra ledden.
  7. Tryck till. Svep in tårtan i plastfolie och ställ den kallt några timmar, gärna över natten.
  8. Rör ihop majonnäs och crème fraîche till garneringen och bred över och runtom hela tårtan. Gör små laxrosor och garnera tårtan som på bilden eller efter din egen fantasi.