i kanel – Husmorsorna
Anettes Rapsgrisrecept
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Rimmad Jerkmarinerad långbakad fläsksida med saltbakad och friterad sötpotatis, majskräm, Piemento de padrones och het fruktsalsa. Det här är ett långt recept och rätten tar lite tid att göra, men räds inte för det blir galet gott så sätt fart och prova nu vettja!
Anettes Rapsgrisrecept
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Rimmad Jerkmarinerad långbakad fläsksida med saltbakad och friterad sötpotatis, majskräm, Piemento de padrones och het fruktsalsa. Det här är ett långt recept och rätten tar lite tid att göra, men räds inte för det blir galet gott så sätt fart och prova nu vettja!
Ingredienser
Fläsket
Jerkkrydda
Saltbakad sötpotatis
Majskräm
Padrones de piemento
Het fruktsalsa
Portioner:
Instruktioner
  1. Börja med att klappa in 1 dl socker och 1 dl salt i köttet. Lägg det på en ugnsfast form med kant, plasta in det och och ställ in det i kylen över natten. På morgonen torkar du bort överskottet av salt/socker blandningen och häller bort vätskan som bildats i formen. Nu är det dags att marinera.
  2. Det finns en färdig jerkkrydda i butikshyllorna men det är roligare att blanda själv och inte alls speciellt svårt.Tjoffa ihop alla ingredienser till jerkmarinaden i en plastpåse, lägg ned köttet där och låt det ligga och gotta sig i kylskåpet i sin kryddpåse, helst hela dagen, men det funkar med en timme eller två också.
  3. När köttet är färdigmarinerat skall det gå i 175 graders ugn tills det har 62 grader i innertemperatur. Samtidigt som köttet skall sötpotatisen saltbakas, så lägg 4 stycken sötpotatisar i en ugnsform och häll på grovsalt tills det täcker potatisarna. Tag ut köttet och ställ det åt sidan.
  4. Tag även ut sötpotatisen och knäck och borsta bort saltet. Riv potatisarna i mindre bitar, men var noga med att alla små bitar har lite skal på sig. Det är där den salta goda smaken sitter. Lägg potatisbitarna åt sidan ett tag.
  5. Värm oljan till 180 grader och lägg i sötpotatisbitarna, låt dem ligga i oljan tills de har blivit lite gyllenbruna på kanterna. Ta upp dem, lägg dem på en handuk eller ett papper att torka av lite.
  6. Nu till majskrämen: häll ner ingredienserna i en kastrull och koka upp tills vätskan kokat bort lite granna. Tag av kastrullen från värmen och sila av grädden, men OBS! spar den! Mixa majsen och späd med grädden tills du har en lagom tjock kräm. Den skall vara som majonnäs i konsistensen ungefär. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite vitvinsvinäger och ställ åt sidan.
  7. Fräs piementon i lite olja i en galet varm stekpanna, tills de blivit bubbliga och svarta i skinnet. Ställ åt sidan.
  8. Nu till fruktsalsan (den kan du egentligen göra så tidigt som möjligt för ju längre den står desto godare blir den) Blanda först vinägretten och vänd sedan ner alla ingredienser i den, smaka av med salt och peppar och låt stå tills du är reda till att lägga upp.
  9. Innan servering, skär du upp köttet i fyrkantiga portionsbitar. Slänger ner det i frityroljan i någon minut så att fettet blir frasigt och hett.
  10. Lägg upp köttet på en tallrik eller på en skärbräda, servera med alla tillbehör och njut!
Morotskladdis
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Om du skulle åka till Portugal och börja prata om morötter (ja, varför inte – det kan väl vara trevligt?) skulle många portugiser nicka lyckligt och sedan börja prata om frukt. ”Vadå frukt?”, kanske du skulle tänka. ”Här står jag och pratar om grönsaker och så börjar portugiserna yla om frukt.” Om detta problem skulle uppstå kan vi snabbt förklara att det inte är något konstigt med det. För i Portugal ÄR morot en frukt. En underbart söt frukt som de bland annat gör en väldigt lyxig morotssylt av. Här i Sverige ses morötter som kaninföda. Men nu kanske det är så att vi vill vara kaniner. Gärna portugisiska kaniner i ett hav av frukt! (Morötter alltså.) Det vi ska baka nu är alltså inte en morotskaka – det är en fruktkaka. I alla fall i Portugal. Hur som helst: Var du än behagar avnjuta denna kaka så lovar vi att den är alldeles underbar!
Morotskladdis
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Om du skulle åka till Portugal och börja prata om morötter (ja, varför inte – det kan väl vara trevligt?) skulle många portugiser nicka lyckligt och sedan börja prata om frukt. ”Vadå frukt?”, kanske du skulle tänka. ”Här står jag och pratar om grönsaker och så börjar portugiserna yla om frukt.” Om detta problem skulle uppstå kan vi snabbt förklara att det inte är något konstigt med det. För i Portugal ÄR morot en frukt. En underbart söt frukt som de bland annat gör en väldigt lyxig morotssylt av. Här i Sverige ses morötter som kaninföda. Men nu kanske det är så att vi vill vara kaniner. Gärna portugisiska kaniner i ett hav av frukt! (Morötter alltså.) Det vi ska baka nu är alltså inte en morotskaka – det är en fruktkaka. I alla fall i Portugal. Hur som helst: Var du än behagar avnjuta denna kaka så lovar vi att den är alldeles underbar!
Ingredienser
Glasyr
Portioner:
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader och plocka sedan fram en form med löstagbar kant. Bra. Smörj den och bröa med mannagryn.
  2. Nu ska du äntligen få röra lite! Rör ihop olja och socker. Pytsa sedan i de rivna morötterna (den portugisiska frukten alltså) och ett ägg i taget. Fint. Sedan blandar du alla torra ingredienser i en skål, innan du rör ihop dem med den övriga smeten. Ner med allt i formen och skjutsa in den i den nedre delen ugnen. Grädda kakan i cirka 40 minuter, inte mer!
  3. Nu gör du glasyren. Elvispa ihop osten och smöret till en fluffig liten smet. Sedan puttar du i vaniljsocker och vevar runt lite till. Och ja, nu vispar du metodiskt ner florsockret pö om pö. Till sist får även apelsinskalet hoppa ner i blandningen.
  4. Låt nu detta magiska under till glasyr vila övertäckt i kylskåpet i ett par timmar. När morotskakan är klar och har svalnat brer du glasyren över härligheten och, ja, nu kan du äntligen bjuda in dina kanin-vänner på en härlig fika helt i er smak!
Fin-Fin Falafel
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Att göra egen falafel är SÅ gott, och riktigt kul. Fritera är alltid fest! Låt dina ungar rulla bollar (sånt går små barn igång på), så kan du ägna dig åt att fritera (sånt går vi vuxna igång på). Och vi ska erkänna en sak, vi som inte brukar digga det där med halvfabrikat: Om du är jättetrött och inte alls orkar mixa din egen falafel, finns det faktiskt ganska schyst falafelmix på den orientaliska hyllan. Klipp ner en massa koriander och pressa citron i mixen, så är den helt okej. Men allra, allra godast är det förstås att göra att från grunden. (Och nyttigast – vilken bönfest!)
Fin-Fin Falafel
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Att göra egen falafel är SÅ gott, och riktigt kul. Fritera är alltid fest! Låt dina ungar rulla bollar (sånt går små barn igång på), så kan du ägna dig åt att fritera (sånt går vi vuxna igång på). Och vi ska erkänna en sak, vi som inte brukar digga det där med halvfabrikat: Om du är jättetrött och inte alls orkar mixa din egen falafel, finns det faktiskt ganska schyst falafelmix på den orientaliska hyllan. Klipp ner en massa koriander och pressa citron i mixen, så är den helt okej. Men allra, allra godast är det förstås att göra att från grunden. (Och nyttigast – vilken bönfest!)
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Är du riktigt smart, mixar du allt kvällen innan. Då går det snabbt som attan vid middagstid dagen efter. Men vi är inte alltid smarta (dagens understatement?), men det går bra ändå (glöm aldrig det!). Häll de konserverade bönorna och ärtorna i ett durkslag och skölj av dem. Ja, sedan är det bara att mixa allt! Det ska bli en fast massa. Låt stå i någon timme (gärna över natten om du har rejäl framförhållning) för att allt ska dra ihop sig.
  2. Sedan formar du bollar som rullas i sesamfrön. Fritera bollarna i matolja tills de blivit gyllenbruna. Njut dina falafel med bröd, tunt skivad lök, tomater och hummus!
Anettes långkokta Chili
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Den här chilin görs på högrev och inte på färs. Det gör den matigare och mustigare. Servera gärna med chutney och tänk på att de flesta kryddor inklusive chili smakar ännu mer när den har gått i grytan i flera timmar. Är du känslig för stark mat är det bäst att lägga i chilin i efterhand.
Anettes långkokta Chili
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Den här chilin görs på högrev och inte på färs. Det gör den matigare och mustigare. Servera gärna med chutney och tänk på att de flesta kryddor inklusive chili smakar ännu mer när den har gått i grytan i flera timmar. Är du känslig för stark mat är det bäst att lägga i chilin i efterhand.
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Blanda ner allt i din ugnsfasta gryta och ställ in grytan i ugnen i cirka 4-6 timmar i cirka 80-100 grader, eftersom ugnar fungerar lite olika så kan det vara bra att inte sticka på en så lång utflykt, utan att titta till grytan lite då och då, tills du och din ugn är kompisar och du vet hur varm den blir egentligen. Du kanske kan behöva fylla på med lite vin eller vatten så att inte grytan kokar torrt.
  2. I slutet av koktiden tar du upp grytan på spisen och smakar av. Du som är känslig för stark mat väljer att tillsätta chilin här, grytan kanske behöver saltas lite, eller så behövs lite extra sötma. Smaka helt enkelt av och fyll på med det som behövs . Servera med gräddfil, guacamole och någon god chutney.
Baklava del beundra
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Denna orientaliska läckerhet kan kännas oöverstiglig, men är inte alls svår att bestiga. Den är som en liten kulle att kliva över, men när du serverar den verkar det som att du med lätthet klättrar i Kilimajaro. Perfekt impa-dessert!
Baklava del beundra
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Denna orientaliska läckerhet kan kännas oöverstiglig, men är inte alls svår att bestiga. Den är som en liten kulle att kliva över, men när du serverar den verkar det som att du med lätthet klättrar i Kilimajaro. Perfekt impa-dessert!
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 180°.
  2. Smält smöret och låt stå.
  3. Blanda hackade nötter, hackade aprikoser, kanel och socker och ställ det åt andra sidan. Låt stå!
  4. Ställ upp en ugnsform som är ungefär 20x20 cm och pensla den med det smälta smöret.
  5. Bygg nu din baklava nästan som när du bygger en lasagne. Mellan varje lager av filodeg, penslar du smält smör, och lite då och då lägger du i nötblandningen. Avsluta med smörad filodeg.
  6. Sätt in kakan i mitten av ugnen i ungefär 30 minuter eller tills den har fått en gyllene färg.
  7. Under tiden kokar du en sockerlag på vatten, honung och apelsinsaft.
  8. När du tar ut kakan häller du direkt den heta lagen över kakan, låter den stå och suga åt sig lagen. Svalna får den göra också. Serveras bäst dagen därpå!