i lök – Husmorsorna
Lappskojs
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Man kan tro att Lappskojs är något av det svenskaste som finns. Mosad potatis som blandats ihop med salt, kokt kött. Men nehejdå, det finns i nästan alla länder i norra Europa. I Tyskland heter det Labskaus och serveras oftast med ett stekt ägg. I Norge gör man den med tärnad potatis och morötter, i Danmark heter den Skipperlabskovs och i England kallas den Lob´s Course och redan 1706 skrivs älskades av sjömännen i Liverpool. Jag äter helst min med inlagda rödbetor och de lägger jag in själv.
Lappskojs
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Man kan tro att Lappskojs är något av det svenskaste som finns. Mosad potatis som blandats ihop med salt, kokt kött. Men nehejdå, det finns i nästan alla länder i norra Europa. I Tyskland heter det Labskaus och serveras oftast med ett stekt ägg. I Norge gör man den med tärnad potatis och morötter, i Danmark heter den Skipperlabskovs och i England kallas den Lob´s Course och redan 1706 skrivs älskades av sjömännen i Liverpool. Jag äter helst min med inlagda rödbetor och de lägger jag in själv.
Ingredienser
Lappskojs
Potatismos
Portioner:
Instruktioner
  1. Är du ambitiös så kokar du din fläsklägg i vatten, med lök, morot och alla kryddor. I cirka 3 timmar och låter det sedan stå och vila i en timma, gärna lite svalt.
  2. När det har svalnat, så rensar du köttet från benet och tar bort det mesta fettet. Dela köttet i små trådiga bitar. Eller så gör du på det lite enklare sättet och köper en burk salta biten.
  3. Koka upp potatisen tills den är mjuk och följsam.
  4. Häll av kokvattnet och häll på den varma mjölken och det smälta smöret pö om pö tills du har ett mos som är ganska fast men inte klumpig.
  5. Blanda ihop potatismoset med köttslamsorna. Smaka av, krydda eventuellt lite till och servera med inlagda rödbetor.
Svärmorsans piroger
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Piroger vill man ju ha i frysen, skitbra för mellanmål, utflykter och när lusten till att laga mat tryter. Men hörni köp inte Billys - med odefinierbar fyllning - gör egna! Det tar lite tid JA, men det är hundra gånger godare och lika många gånger nyttigare. Min svärmor Birgitta gör jordens godaste med rimmad lax och dill i fyllningen. Men det går lika bra att fylla dem med köttfärsfylllning.
Svärmorsans piroger
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Piroger vill man ju ha i frysen, skitbra för mellanmål, utflykter och när lusten till att laga mat tryter. Men hörni köp inte Billys - med odefinierbar fyllning - gör egna! Det tar lite tid JA, men det är hundra gånger godare och lika många gånger nyttigare. Min svärmor Birgitta gör jordens godaste med rimmad lax och dill i fyllningen. Men det går lika bra att fylla dem med köttfärsfylllning.
Ingredienser
Deg:
Laxfyllning:
Köttfärsfyllning:
Portioner:
Instruktioner
Deg:
  1. Smula sönder jästen i bunken, rör ut den med några matskedar av mjölken. Smält smöret i en kastrull och tillsätt resten av mjölken och låt det bli fingervarmt. Häll blandningen över jästen, till sätt salt, ägg och mjöl. Arbeta degen smidig, täck över och låt jäsa i ca 1 timma.
  2. Undertiden gör du fyllningen.
Laxfyllning:
  1. Hacka de kokta äggen och blanda med småbitar av lax, hackad dill, majonäs och gräddfilen. Smaksätt med salt och vitpeppar.
Köttfärsfyllning:
  1. Fräs köttfärsen, vitlök och löken i smör, krydda med valfri krydda och blanda i creme fraichen smaksätt med salt och peppar.
  2. Kavla ut degen och ta sedan ut runda kakor ca 12-15 cm i diameter ( lite större än en CD-skiva) Lägg en dryg matsked på varje rundel, tryck ihop NOGA och lägg sedan pirogen på en ugnsplåt och låt jäsa i 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i 15 minuter.