i mjölk – Husmorsorna
Lappskojs
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Man kan tro att Lappskojs är något av det svenskaste som finns. Mosad potatis som blandats ihop med salt, kokt kött. Men nehejdå, det finns i nästan alla länder i norra Europa. I Tyskland heter det Labskaus och serveras oftast med ett stekt ägg. I Norge gör man den med tärnad potatis och morötter, i Danmark heter den Skipperlabskovs och i England kallas den Lob´s Course och redan 1706 skrivs älskades av sjömännen i Liverpool. Jag äter helst min med inlagda rödbetor och de lägger jag in själv.
Lappskojs
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Man kan tro att Lappskojs är något av det svenskaste som finns. Mosad potatis som blandats ihop med salt, kokt kött. Men nehejdå, det finns i nästan alla länder i norra Europa. I Tyskland heter det Labskaus och serveras oftast med ett stekt ägg. I Norge gör man den med tärnad potatis och morötter, i Danmark heter den Skipperlabskovs och i England kallas den Lob´s Course och redan 1706 skrivs älskades av sjömännen i Liverpool. Jag äter helst min med inlagda rödbetor och de lägger jag in själv.
Ingredienser
Lappskojs
Potatismos
Portioner:
Instruktioner
  1. Är du ambitiös så kokar du din fläsklägg i vatten, med lök, morot och alla kryddor. I cirka 3 timmar och låter det sedan stå och vila i en timma, gärna lite svalt.
  2. När det har svalnat, så rensar du köttet från benet och tar bort det mesta fettet. Dela köttet i små trådiga bitar. Eller så gör du på det lite enklare sättet och köper en burk salta biten.
  3. Koka upp potatisen tills den är mjuk och följsam.
  4. Häll av kokvattnet och häll på den varma mjölken och det smälta smöret pö om pö tills du har ett mos som är ganska fast men inte klumpig.
  5. Blanda ihop potatismoset med köttslamsorna. Smaka av, krydda eventuellt lite till och servera med inlagda rödbetor.
Milles vilda lasagne
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Milles vilda lasagne med viltskav, västerbottensost och kantareller. Serveras tro det eller ej med rårörda lingon med vodka.
Milles vilda lasagne
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Milles vilda lasagne med viltskav, västerbottensost och kantareller. Serveras tro det eller ej med rårörda lingon med vodka.
Ingredienser
Bechamelsås
Rårörda vodkalingon
Portioner:
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken och fräs den i oljan, lägg i skaven och krydda upp den. Lägg i svampen och fräs den tills den släppt sin vätska, när pannan blivit torr igen, slänger du i en liten klick smör, stänger av plattan och ställer stekpannan åt sidan åt tag.
  2. För nu skall du göra bechamelsåsen. Smält smöret i en kastrull, dra av kastrullen från värmen och vispa ner mjölet. Häll sedan ner hälften av mjölken och vispa bort eventuella klumpar. Ner med resten av vätskan och ställ sedan kastrullen på spisen igen på medelvärme. Låt såsen sjuda under omrörning i cirka 5-7 minuter tills den blivit lite tjockare, det sista du gör är att hälla ner hälften av osten och smaka av med salt och peppar.
  3. Nu skall vi bygga lasagne. Smörj en ugnsfast form och bred ut ett lager bechamelsås, varva sedan med svamp- och viltskavsblandning och lasagneplatter. Det sista lagret skall vara plattor med bechamelsås på. Strö över det sista av osten och gratinera sedan i ugnen i cirka 25 minuter (beror lite på vilken sorts plattor du använder) eller tills lagsagnen blir gyllenbrun på toppen. Servera med rårörda vodka lingon och finhackad persilja.

 

 

Äppel- och valnötskaka i flera lager med kolaglasyr
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Mitt ledord i livet är ”Life is uncertain, eat dessert first” och det stämmer ju så bra med det som Emma har pratat om. Så idag tänker jag bjuda på en våningstårta ifrån himmelen, dekorerad till tänderna, till den dricker vi så klart mousserande vin! En fluffig, gyllene kaka med bitar av syrliga äpplen och en krämig och kolasmakande söt glasyr.
Äppel- och valnötskaka i flera lager med kolaglasyr
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Mitt ledord i livet är ”Life is uncertain, eat dessert first” och det stämmer ju så bra med det som Emma har pratat om. Så idag tänker jag bjuda på en våningstårta ifrån himmelen, dekorerad till tänderna, till den dricker vi så klart mousserande vin! En fluffig, gyllene kaka med bitar av syrliga äpplen och en krämig och kolasmakande söt glasyr.
Ingredienser
Kakan
Topping
Portioner:
Instruktioner
Kakan
  1. Sätt ugnen på 160 grader. Smöra och bröa två springformar (22 cm i diameter). Lägg gärna bakplåtspapper i botten på formarna så går det lättare att få ur kakan hel när den är klar.
  2. Sikta mjöl, bakpulver och salt i en skål och ställ åt sidan.
  3. Vispa smöret så att det blir mjukt och smidigt, tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills det blir fluffigt och ljust (cirka tre minuter med elvisp).
  4. Tillsätt äggen ett i taget, vispa ordentligt emellan. Häll sedan i de torra ingredienserna i smeten i omgångar tillsammans med mjölk och vaniljsocker. Vänd till sist ner äppelbitarna och fördela smeten mellan de två kakformarna.
  5. Grädda i 40–45 minuter eller tills bakstickan är torr när du tar ut den. Låt kakorna svalna helt innan du lägger på toppingen.
Topping
  1. Syrligheten hos philadelphiaosten i kombination med den söta kolan ger en underbar smak. Receptet räcker till en tårta med två eller tre lager.
  2. Vispa philadelphiaost och smör i en stor skål i ungefär tre till fem minuter med elvisp. Tillsätt socker, sirap och vanilj i omgångar tills du har fått en smidig och krämig glasyr. Lägg plastfolie över och låt stå i kylskåp i cirka en timme (men helst inte längre) för att få rätt konsistens innan du använder den.

 

 

 

Ulla lindströms köttfärslimpa
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
...och saker man kan göra med köttfärs. Den här limpan är bördig från min barndom i Rydbo. Det var härligt på många sätt att växa upp där. Skogen runt hörnet och massor av härliga kompisar. En av dem Mia har en mamma som heter Ulla hon gjorde stans godaste köttfärslimpa, serverade den med pressgurka, kokt potatis och skysås. Det blev nästan lite pinsamt att hänga där i hopp om att få äta denna godsak så jag fick se till att min mamma fick receptet så jag kunde äta köttfärslimpan så ofta jag ville. Nu förtiden är det en av min egen familjsfavvo vardagsrätter och ett gott och faktiskt ganska enkelt sätt att laga köttfärs. Try it, du kommer säkert också att älska den!
Ulla lindströms köttfärslimpa
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
...och saker man kan göra med köttfärs. Den här limpan är bördig från min barndom i Rydbo. Det var härligt på många sätt att växa upp där. Skogen runt hörnet och massor av härliga kompisar. En av dem Mia har en mamma som heter Ulla hon gjorde stans godaste köttfärslimpa, serverade den med pressgurka, kokt potatis och skysås. Det blev nästan lite pinsamt att hänga där i hopp om att få äta denna godsak så jag fick se till att min mamma fick receptet så jag kunde äta köttfärslimpan så ofta jag ville. Nu förtiden är det en av min egen familjsfavvo vardagsrätter och ett gott och faktiskt ganska enkelt sätt att laga köttfärs. Try it, du kommer säkert också att älska den!
Ingredienser
Fyllning
Portioner:
Instruktioner
  1. Blanda färsen med allt utom smöret – smeten ska bli ganska lös. Platta ut den på ett fuktat bakplåtspapper till en fyrkant, strö över fyllningen och rulla ihop som en rulltårta.
  2. Ta bort bakplåtspapperet och lägg färsrullen i en smord ugnsfast form. Klicka några generösa smörklickar runtom och ugnsstek i 200° i 30 minuter.
  3. Ös limpan några gånger med smöret. Servera med potatismos eller kokt potatis samt lingon och skysås.
Inte så fattiga riddare
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Nej, dessa riddare är inte fattiga, detta är rika, söta, supermumsiga riddare som kommer rusande på sina vita springare. Välkomna pojkar, att imponera!
Inte så fattiga riddare
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Nej, dessa riddare är inte fattiga, detta är rika, söta, supermumsiga riddare som kommer rusande på sina vita springare. Välkomna pojkar, att imponera!
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Blanda mjölk, mjöl och ägg till en pannkaksliknande smet, salta, sockra och riv i hälften av citronskalet.
  2. Okej, nu i med muffinsarna. Om det skulle vara så att du har köpa stora muffins, måste du dela dem för annars kommer inte smeten åt i mitten och då blir det torrt. Låt de små liven ligga och gosa i smeten ett tag, till exempel medan du äter din goda middag.
  3. När det är färdiggosat och muffinsarna är indränkta med smet ska de stekas i smör. Trevligt, eller hur? Smält smöret i en stekpanna och låt det bli riktigt varmt.
  4. Lägg sedan i de små geggiga muffinsarna i pannan och stek dem gyllene på alla sidor.
  5. Ner med lite socker i en tallrik och riv resten av citronskalet däri.
  6. När riddarna är färdigstekta doppar du ner dem i citronsocker och lägger dem sedan på ett fat, där de får en skvätt citronsaft över sig. Sedan är det bara att äta med någon god sylt. Smask!