i morötter – Husmorsorna
Shabu Shabu!
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Jag har åkt till Japan i dag för att få lite inspiration till middagen. Japan är kontrasternas land och trots att det är ett så högteknologiskt land, så tar man sig tid till att lägga upp det man skall äta på de mest konstfulla sätt, skär rosor och kaprifoler utav frukt och grönsaker. Har ni någonsin sett en japansk lunchlåda, då vet ni vad jag pratar om. Det känns som om japanerna låter maten ta tid och förstår vikten av att koppla av och umgås vid middagsbordet. Vi tänkte alltså bjuda på en variant av vår västerländska fondue. Shabu Shabu som det heter är nyttigare, för du doppar kött, nudlar och grönsaker i en underbar buljong istället för olja. Sedan serverar du det du sakta kokat i en god dippsås och så har jag lagt till en lite speciell majosås, för det tycker jag att man skall ha.
Shabu Shabu!
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Jag har åkt till Japan i dag för att få lite inspiration till middagen. Japan är kontrasternas land och trots att det är ett så högteknologiskt land, så tar man sig tid till att lägga upp det man skall äta på de mest konstfulla sätt, skär rosor och kaprifoler utav frukt och grönsaker. Har ni någonsin sett en japansk lunchlåda, då vet ni vad jag pratar om. Det känns som om japanerna låter maten ta tid och förstår vikten av att koppla av och umgås vid middagsbordet. Vi tänkte alltså bjuda på en variant av vår västerländska fondue. Shabu Shabu som det heter är nyttigare, för du doppar kött, nudlar och grönsaker i en underbar buljong istället för olja. Sedan serverar du det du sakta kokat i en god dippsås och så har jag lagt till en lite speciell majosås, för det tycker jag att man skall ha.
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Koka upp din buljong.
  2. Skär alla ingredienser i lagom stora bitar. OBS! Det är lättare att skära köttet i tunna skivor om det är fryst.
  3. Koka dina nudlar enligt förpackningen. Lägg upp alla fina ingredienser i skålar och börja doppa.
  4. Servera med Ponzusås och majonäs som du blandar ut med lite sesamolja och några droppar ponzusås.
Morotskladdis
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Om du skulle åka till Portugal och börja prata om morötter (ja, varför inte – det kan väl vara trevligt?) skulle många portugiser nicka lyckligt och sedan börja prata om frukt. ”Vadå frukt?”, kanske du skulle tänka. ”Här står jag och pratar om grönsaker och så börjar portugiserna yla om frukt.” Om detta problem skulle uppstå kan vi snabbt förklara att det inte är något konstigt med det. För i Portugal ÄR morot en frukt. En underbart söt frukt som de bland annat gör en väldigt lyxig morotssylt av. Här i Sverige ses morötter som kaninföda. Men nu kanske det är så att vi vill vara kaniner. Gärna portugisiska kaniner i ett hav av frukt! (Morötter alltså.) Det vi ska baka nu är alltså inte en morotskaka – det är en fruktkaka. I alla fall i Portugal. Hur som helst: Var du än behagar avnjuta denna kaka så lovar vi att den är alldeles underbar!
Morotskladdis
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Om du skulle åka till Portugal och börja prata om morötter (ja, varför inte – det kan väl vara trevligt?) skulle många portugiser nicka lyckligt och sedan börja prata om frukt. ”Vadå frukt?”, kanske du skulle tänka. ”Här står jag och pratar om grönsaker och så börjar portugiserna yla om frukt.” Om detta problem skulle uppstå kan vi snabbt förklara att det inte är något konstigt med det. För i Portugal ÄR morot en frukt. En underbart söt frukt som de bland annat gör en väldigt lyxig morotssylt av. Här i Sverige ses morötter som kaninföda. Men nu kanske det är så att vi vill vara kaniner. Gärna portugisiska kaniner i ett hav av frukt! (Morötter alltså.) Det vi ska baka nu är alltså inte en morotskaka – det är en fruktkaka. I alla fall i Portugal. Hur som helst: Var du än behagar avnjuta denna kaka så lovar vi att den är alldeles underbar!
Ingredienser
Glasyr
Portioner:
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader och plocka sedan fram en form med löstagbar kant. Bra. Smörj den och bröa med mannagryn.
  2. Nu ska du äntligen få röra lite! Rör ihop olja och socker. Pytsa sedan i de rivna morötterna (den portugisiska frukten alltså) och ett ägg i taget. Fint. Sedan blandar du alla torra ingredienser i en skål, innan du rör ihop dem med den övriga smeten. Ner med allt i formen och skjutsa in den i den nedre delen ugnen. Grädda kakan i cirka 40 minuter, inte mer!
  3. Nu gör du glasyren. Elvispa ihop osten och smöret till en fluffig liten smet. Sedan puttar du i vaniljsocker och vevar runt lite till. Och ja, nu vispar du metodiskt ner florsockret pö om pö. Till sist får även apelsinskalet hoppa ner i blandningen.
  4. Låt nu detta magiska under till glasyr vila övertäckt i kylskåpet i ett par timmar. När morotskakan är klar och har svalnat brer du glasyren över härligheten och, ja, nu kan du äntligen bjuda in dina kanin-vänner på en härlig fika helt i er smak!
BiBimBap
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
För det är nästan lite den känslan på den här smaskiga rätten från Korea. Det är inte svårt utan bara lite pyssligt. Prova nu i Påsk och Impa sönder någon, det är milda smaker så även de lite skeptiska typerna kan gilla det här. De som vill ha lite fart på sin mat öser på extra het chilisås. Mums!
BiBimBap
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
För det är nästan lite den känslan på den här smaskiga rätten från Korea. Det är inte svårt utan bara lite pyssligt. Prova nu i Påsk och Impa sönder någon, det är milda smaker så även de lite skeptiska typerna kan gilla det här. De som vill ha lite fart på sin mat öser på extra het chilisås. Mums!
Ingredienser
Kycklingen
Koreansk gurka
Marinerade groddar
till servering
Portioner:
Instruktioner
  1. Börja med att plocka fram en massa skålar och sätt sen igång med riset. Koka det på vanligt sätt. När det är färdigkokt, blandar du det i en skål med risvinäger, socker och salt.
  2. Medan riset kokar, marinerar du kycklingen! Blanda honung, soja och hackade vitlöksklyftor i en annan skål och låt kycklingen dra däri.
  3. Bra. Nu kan du göra allt annat. Först gurkan. Häll mycket salt på gurkan, rör om och låt stå i en tredje skål. Efter 15 minuter kan du hälla av vattnet som blivit över och klämma ur det sista ur gurkan. Sedan är det bara att hälla ner de andra gurkingredienserna och låta den marinera.
  4. Nu till groddarna. Lägg dem i en fjärde skål, häll kokande vatten över dem och låt dem ligga i vattnet knappt en halv minut. Häll snabbt av vattnet och blanda groddarna med sesamolja och soja.
  5. Riv morötterna och plocka fram solrosskotten och chilisåsen. När alla grönsaker är marinerade och alla rättens ingredienser är framplockade kan du steka kycklingen.
  6. Sist av allt: Stek äggen lätt på bara ena sidan i lite olja, med hel äggula. Strö över sesamfrön när ägget stekt klart. Lägg nu ALLT i en ätskål, lite chilisås on the top och rör om av bara fanken! ÄT!
Kockpojkarnas bästa kycklingsoppa
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Helt enkelt kockpojkarnas bästa kycklingsoppa!
Kockpojkarnas bästa kycklingsoppa
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Helt enkelt kockpojkarnas bästa kycklingsoppa!
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Koka upp vatten + buljongtärning och lägg i kycklingen hel.
  2. Tillsätt rotfrukterna och grönsakerna och 1 msk dragon.
  3. Låt koka i ca 1 timme medan du förlorar i TP mot något smart barn.
  4. Ta upp kycklingen och rensa den. Lägg köttet i en skål.
  5. De superkokta grönsakerna mixar du till en puré.
  6. Blanda till såsen av gräddfil, dill, pepparrot och vitlöksklyftor.
  7. Sila buljongen som är kvar och låt den kallna. Lägg grönsakspurén i en kastrull och späd till lagom tjocklek med buljongen, tillsätt kryddorna och smaka av med salt och peppar.
  8. Rör ut maizena med 1 dl grädde och så ner med allt i soppan.
  9. Ta resten av grädden när du ändå håller på och så en skvätt sherry! Nu börjar det hända grejer! Låt soppan få ett hastigt uppkok innan du serverar den med kycklingkött i bitar, skalade räkor och sås.