i olivolja – Husmorsorna
Anettes Rapsgrisrecept
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Rimmad Jerkmarinerad långbakad fläsksida med saltbakad och friterad sötpotatis, majskräm, Piemento de padrones och het fruktsalsa. Det här är ett långt recept och rätten tar lite tid att göra, men räds inte för det blir galet gott så sätt fart och prova nu vettja!
Anettes Rapsgrisrecept
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Rimmad Jerkmarinerad långbakad fläsksida med saltbakad och friterad sötpotatis, majskräm, Piemento de padrones och het fruktsalsa. Det här är ett långt recept och rätten tar lite tid att göra, men räds inte för det blir galet gott så sätt fart och prova nu vettja!
Ingredienser
Fläsket
Jerkkrydda
Saltbakad sötpotatis
Majskräm
Padrones de piemento
Het fruktsalsa
Portioner:
Instruktioner
  1. Börja med att klappa in 1 dl socker och 1 dl salt i köttet. Lägg det på en ugnsfast form med kant, plasta in det och och ställ in det i kylen över natten. På morgonen torkar du bort överskottet av salt/socker blandningen och häller bort vätskan som bildats i formen. Nu är det dags att marinera.
  2. Det finns en färdig jerkkrydda i butikshyllorna men det är roligare att blanda själv och inte alls speciellt svårt.Tjoffa ihop alla ingredienser till jerkmarinaden i en plastpåse, lägg ned köttet där och låt det ligga och gotta sig i kylskåpet i sin kryddpåse, helst hela dagen, men det funkar med en timme eller två också.
  3. När köttet är färdigmarinerat skall det gå i 175 graders ugn tills det har 62 grader i innertemperatur. Samtidigt som köttet skall sötpotatisen saltbakas, så lägg 4 stycken sötpotatisar i en ugnsform och häll på grovsalt tills det täcker potatisarna. Tag ut köttet och ställ det åt sidan.
  4. Tag även ut sötpotatisen och knäck och borsta bort saltet. Riv potatisarna i mindre bitar, men var noga med att alla små bitar har lite skal på sig. Det är där den salta goda smaken sitter. Lägg potatisbitarna åt sidan ett tag.
  5. Värm oljan till 180 grader och lägg i sötpotatisbitarna, låt dem ligga i oljan tills de har blivit lite gyllenbruna på kanterna. Ta upp dem, lägg dem på en handuk eller ett papper att torka av lite.
  6. Nu till majskrämen: häll ner ingredienserna i en kastrull och koka upp tills vätskan kokat bort lite granna. Tag av kastrullen från värmen och sila av grädden, men OBS! spar den! Mixa majsen och späd med grädden tills du har en lagom tjock kräm. Den skall vara som majonnäs i konsistensen ungefär. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite vitvinsvinäger och ställ åt sidan.
  7. Fräs piementon i lite olja i en galet varm stekpanna, tills de blivit bubbliga och svarta i skinnet. Ställ åt sidan.
  8. Nu till fruktsalsan (den kan du egentligen göra så tidigt som möjligt för ju längre den står desto godare blir den) Blanda först vinägretten och vänd sedan ner alla ingredienser i den, smaka av med salt och peppar och låt stå tills du är reda till att lägga upp.
  9. Innan servering, skär du upp köttet i fyrkantiga portionsbitar. Slänger ner det i frityroljan i någon minut så att fettet blir frasigt och hett.
  10. Lägg upp köttet på en tallrik eller på en skärbräda, servera med alla tillbehör och njut!
Lamm Dopioza
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
När man gör gryta så är tid av största vikt, oftast så att det blir bara godare och godare ju längre de får koka. Smakorna liksom gosar till sig, lyfter och bildar något nytt. Det här är en rätt från Sydostasien och vad jag förstår så är dopiaza urdu och betyder helt enkelt dubbellök, i här har vi till och med fyra gula lökar, det blir mumma.
Lamm Dopioza
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
När man gör gryta så är tid av största vikt, oftast så att det blir bara godare och godare ju längre de får koka. Smakorna liksom gosar till sig, lyfter och bildar något nytt. Det här är en rätt från Sydostasien och vad jag förstår så är dopiaza urdu och betyder helt enkelt dubbellök, i här har vi till och med fyra gula lökar, det blir mumma.
Ingredienser
Mot slutet:
Portioner:
Instruktioner
  1. På med grytan på hög värme. Häll olivoljan i botten av grytan och lägg ner alla kryddor så att de får gosa lite i värmen och släppa alla sina smaker först.
  2. På med locket medan du skär köttet i grytbitar. När du är klar lägger du ner kött, tomatkross och skivad lök.
  3. Låt grytan stå i 100 grader i ugnen i cirka 6–8 timmar.
  4. Den sista timmen lägger du i chili, yoghurt och timjan. Rör om ordentligt och servera med mango chutney, yoghurt och ris.
Milles vilda lasagne
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Milles vilda lasagne med viltskav, västerbottensost och kantareller. Serveras tro det eller ej med rårörda lingon med vodka.
Milles vilda lasagne
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Milles vilda lasagne med viltskav, västerbottensost och kantareller. Serveras tro det eller ej med rårörda lingon med vodka.
Ingredienser
Bechamelsås
Rårörda vodkalingon
Portioner:
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken och fräs den i oljan, lägg i skaven och krydda upp den. Lägg i svampen och fräs den tills den släppt sin vätska, när pannan blivit torr igen, slänger du i en liten klick smör, stänger av plattan och ställer stekpannan åt sidan åt tag.
  2. För nu skall du göra bechamelsåsen. Smält smöret i en kastrull, dra av kastrullen från värmen och vispa ner mjölet. Häll sedan ner hälften av mjölken och vispa bort eventuella klumpar. Ner med resten av vätskan och ställ sedan kastrullen på spisen igen på medelvärme. Låt såsen sjuda under omrörning i cirka 5-7 minuter tills den blivit lite tjockare, det sista du gör är att hälla ner hälften av osten och smaka av med salt och peppar.
  3. Nu skall vi bygga lasagne. Smörj en ugnsfast form och bred ut ett lager bechamelsås, varva sedan med svamp- och viltskavsblandning och lasagneplatter. Det sista lagret skall vara plattor med bechamelsås på. Strö över det sista av osten och gratinera sedan i ugnen i cirka 25 minuter (beror lite på vilken sorts plattor du använder) eller tills lagsagnen blir gyllenbrun på toppen. Servera med rårörda vodka lingon och finhackad persilja.
Långstekt lamm
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Det här blir lite som revben på lamm. Det är en rätt som tar 3-4 timmar att göra men som tack för att du väntar luktar det gott i hela huset under tiden.
Förberedelsetid
15minuter
Förberedelsetid
15minuter
Långstekt lamm
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Det här blir lite som revben på lamm. Det är en rätt som tar 3-4 timmar att göra men som tack för att du väntar luktar det gott i hela huset under tiden.
Förberedelsetid
15minuter
Förberedelsetid
15minuter
Ingredienser
Portioner: personer
Instruktioner
  1. Börja med att skölja och dela lammbringan i lagom stora bitar för att den skall få plats i din ugnsform. Skär rutor i fettkappan så att kryddröran lättare kommer åt.
  2. Riv skalet från citronen, och skala vitlöken. Mortla rosmarin, citronskal, vitlök och olivolja till en kletig röra.
  3. Klappa in röran i lammet, salta och peppra och gnid in kryddorna. Lägg sedan citron- och grapehalvorna bredvid lammköttet och om du har färsk rosmarin även några kvistar av den.
  4. Sätt in plåten med lammet i ugnen i 125 grader i 3 timmar, titta på köttet och dra lite i det. Det skall falla av benen, om inte så låt det gå en stund till.
  5. Jag serverade mitt lammkött med ungsrostade potatisklyftor, ett citron- och parmesansmör, och en tomat- och BBQ sås. Det var galet gott!
Tigres - spanska gratinerade musslor
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Man kan göra allt med musslor! Dessa är små fyllda rackare. Smarriga som attan förstås!
Tigres - spanska gratinerade musslor
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Man kan göra allt med musslor! Dessa är små fyllda rackare. Smarriga som attan förstås!
Ingredienser
Musslorna:
Bechamelsås:
Fyllning:
Portioner:
Instruktioner
Musslorna:
  1. Börja med att göra rent dina musslor, skrubba dem ordentligt. Hacka det som ska hackas och lägg i skålar så där som proffsiga kockar gör på tv. Häll vatten, vin, persiljekvistar och vitlök i en stor kastrull. Låt det bli varmt och se sedan till dina musslor. Knacka försiktigt på dem som har öppnat sig. Om de stänger sig är de klara att slänga ner i kastrullen med vin och vatten. De som inte stänger sig kan du slänga! Låt sedan musslorna koka i 5–10 minuter. Häll av musslorna i ett durkslag men spar spadet, för det är en underbar buljong!
  2. Lägg upp musslorna. Dela dem och ta ur musselköttet. Spar den finaste delen av skalen, rengör ordentligt och lägg dem med undersidan nedåt på en bricka. Finhacka musselköttet och lägg det sedan åt sidan.
Bechamelsås:
  1. Laga en tjock bechamelsås. Smält smöret, ta det av värmen och vispa ner mjölet.
  2. Vispa sedan ner lite av mjölken i taget, ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen få ett uppkok så att den blir tjock och blank. Smaka av med salt, peppar och nyriven muskot.
Fyllning:
  1. Gör nu fyllningen. Fräs alla grönsaker i oljan tills de är lagom mjuka och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt det hela småputtra på låg värme i 15 minuter tills fyllningen är ganska tjock.
  2. Häll i musselköttet, smaka av med salt, peppar, pimiento och lite socker.
  3. Fyll musselskalen till hälften med tomat- och musselröra, och lägg sedan på en matsked bechamelsås i varje musselskal.
  4. Vispa äggen och pensla alla fyllda musslor med ägg och strö sedan brödsmulor/panko överst.
  5. Häll nu olja i en djup stekpanna så att det blir 2–3 cm. Stek musslorna försiktigt med skalet uppåt tills de blir gyllene, ta upp dem med en sked och låt dem ligga och rinna av på ett papper. Servera direkt med tesked och citronskiva.