i olja – Husmorsorna
Anettes Rapsgrisrecept
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Rimmad Jerkmarinerad långbakad fläsksida med saltbakad och friterad sötpotatis, majskräm, Piemento de padrones och het fruktsalsa. Det här är ett långt recept och rätten tar lite tid att göra, men räds inte för det blir galet gott så sätt fart och prova nu vettja!
Anettes Rapsgrisrecept
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Rimmad Jerkmarinerad långbakad fläsksida med saltbakad och friterad sötpotatis, majskräm, Piemento de padrones och het fruktsalsa. Det här är ett långt recept och rätten tar lite tid att göra, men räds inte för det blir galet gott så sätt fart och prova nu vettja!
Ingredienser
Fläsket
Jerkkrydda
Saltbakad sötpotatis
Majskräm
Padrones de piemento
Het fruktsalsa
Portioner:
Instruktioner
  1. Börja med att klappa in 1 dl socker och 1 dl salt i köttet. Lägg det på en ugnsfast form med kant, plasta in det och och ställ in det i kylen över natten. På morgonen torkar du bort överskottet av salt/socker blandningen och häller bort vätskan som bildats i formen. Nu är det dags att marinera.
  2. Det finns en färdig jerkkrydda i butikshyllorna men det är roligare att blanda själv och inte alls speciellt svårt.Tjoffa ihop alla ingredienser till jerkmarinaden i en plastpåse, lägg ned köttet där och låt det ligga och gotta sig i kylskåpet i sin kryddpåse, helst hela dagen, men det funkar med en timme eller två också.
  3. När köttet är färdigmarinerat skall det gå i 175 graders ugn tills det har 62 grader i innertemperatur. Samtidigt som köttet skall sötpotatisen saltbakas, så lägg 4 stycken sötpotatisar i en ugnsform och häll på grovsalt tills det täcker potatisarna. Tag ut köttet och ställ det åt sidan.
  4. Tag även ut sötpotatisen och knäck och borsta bort saltet. Riv potatisarna i mindre bitar, men var noga med att alla små bitar har lite skal på sig. Det är där den salta goda smaken sitter. Lägg potatisbitarna åt sidan ett tag.
  5. Värm oljan till 180 grader och lägg i sötpotatisbitarna, låt dem ligga i oljan tills de har blivit lite gyllenbruna på kanterna. Ta upp dem, lägg dem på en handuk eller ett papper att torka av lite.
  6. Nu till majskrämen: häll ner ingredienserna i en kastrull och koka upp tills vätskan kokat bort lite granna. Tag av kastrullen från värmen och sila av grädden, men OBS! spar den! Mixa majsen och späd med grädden tills du har en lagom tjock kräm. Den skall vara som majonnäs i konsistensen ungefär. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite vitvinsvinäger och ställ åt sidan.
  7. Fräs piementon i lite olja i en galet varm stekpanna, tills de blivit bubbliga och svarta i skinnet. Ställ åt sidan.
  8. Nu till fruktsalsan (den kan du egentligen göra så tidigt som möjligt för ju längre den står desto godare blir den) Blanda först vinägretten och vänd sedan ner alla ingredienser i den, smaka av med salt och peppar och låt stå tills du är reda till att lägga upp.
  9. Innan servering, skär du upp köttet i fyrkantiga portionsbitar. Slänger ner det i frityroljan i någon minut så att fettet blir frasigt och hett.
  10. Lägg upp köttet på en tallrik eller på en skärbräda, servera med alla tillbehör och njut!
BiBimBap
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
För det är nästan lite den känslan på den här smaskiga rätten från Korea. Det är inte svårt utan bara lite pyssligt. Prova nu i Påsk och Impa sönder någon, det är milda smaker så även de lite skeptiska typerna kan gilla det här. De som vill ha lite fart på sin mat öser på extra het chilisås. Mums!
BiBimBap
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
För det är nästan lite den känslan på den här smaskiga rätten från Korea. Det är inte svårt utan bara lite pyssligt. Prova nu i Påsk och Impa sönder någon, det är milda smaker så även de lite skeptiska typerna kan gilla det här. De som vill ha lite fart på sin mat öser på extra het chilisås. Mums!
Ingredienser
Kycklingen
Koreansk gurka
Marinerade groddar
till servering
Portioner:
Instruktioner
  1. Börja med att plocka fram en massa skålar och sätt sen igång med riset. Koka det på vanligt sätt. När det är färdigkokt, blandar du det i en skål med risvinäger, socker och salt.
  2. Medan riset kokar, marinerar du kycklingen! Blanda honung, soja och hackade vitlöksklyftor i en annan skål och låt kycklingen dra däri.
  3. Bra. Nu kan du göra allt annat. Först gurkan. Häll mycket salt på gurkan, rör om och låt stå i en tredje skål. Efter 15 minuter kan du hälla av vattnet som blivit över och klämma ur det sista ur gurkan. Sedan är det bara att hälla ner de andra gurkingredienserna och låta den marinera.
  4. Nu till groddarna. Lägg dem i en fjärde skål, häll kokande vatten över dem och låt dem ligga i vattnet knappt en halv minut. Häll snabbt av vattnet och blanda groddarna med sesamolja och soja.
  5. Riv morötterna och plocka fram solrosskotten och chilisåsen. När alla grönsaker är marinerade och alla rättens ingredienser är framplockade kan du steka kycklingen.
  6. Sist av allt: Stek äggen lätt på bara ena sidan i lite olja, med hel äggula. Strö över sesamfrön när ägget stekt klart. Lägg nu ALLT i en ätskål, lite chilisås on the top och rör om av bara fanken! ÄT!
Lammstek
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Lammstek utan vitlök är som kärlek utan kyssar, och det vill väl ingen ha! Om du har en stek med ben så kommer du få ett mer smakrikt kött. Dessutom får den som gillar välstekt kött sitt, men även den som gillar sitt lite mer blodigt. Servera med vitlökssmör, och pestopotatis.
Lammstek
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Lammstek utan vitlök är som kärlek utan kyssar, och det vill väl ingen ha! Om du har en stek med ben så kommer du få ett mer smakrikt kött. Dessutom får den som gillar välstekt kött sitt, men även den som gillar sitt lite mer blodigt. Servera med vitlökssmör, och pestopotatis.
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Gör små hål med en vass kniv runtom hela steken, stick in vitlöksklyftor, rosmarinkvistar och sardeller i hålen.
  2. Lägg en klick smör i en stekgryta, vänta tills smöret tystnat och fräs sedan steken runtom så att den får en fin gyllene yta.
  3. Salta och peppra steken och lägg några extra vitlöksklyftor i grytan, sa jag att lamm hjärta vitlök?! I med några extra kvistar rosmarin också, och en skvätt olivolja.
  4. Låt steken gå i ugnen 125 grader i cirka 2 timmar. Men du det bästa är att ha en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Se till att du missar benet bara. Tempen skall vara 57 grader när du tar ut steken och låter den vila i 30 minuter i rumstemperatur.
  5. Servera steken ljummen i tunna skivor, tillsammans med vitlökssmör och till exempel pestopotatis.
Tigres - spanska gratinerade musslor
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Man kan göra allt med musslor! Dessa är små fyllda rackare. Smarriga som attan förstås!
Tigres - spanska gratinerade musslor
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Man kan göra allt med musslor! Dessa är små fyllda rackare. Smarriga som attan förstås!
Ingredienser
Musslorna:
Bechamelsås:
Fyllning:
Portioner:
Instruktioner
Musslorna:
  1. Börja med att göra rent dina musslor, skrubba dem ordentligt. Hacka det som ska hackas och lägg i skålar så där som proffsiga kockar gör på tv. Häll vatten, vin, persiljekvistar och vitlök i en stor kastrull. Låt det bli varmt och se sedan till dina musslor. Knacka försiktigt på dem som har öppnat sig. Om de stänger sig är de klara att slänga ner i kastrullen med vin och vatten. De som inte stänger sig kan du slänga! Låt sedan musslorna koka i 5–10 minuter. Häll av musslorna i ett durkslag men spar spadet, för det är en underbar buljong!
  2. Lägg upp musslorna. Dela dem och ta ur musselköttet. Spar den finaste delen av skalen, rengör ordentligt och lägg dem med undersidan nedåt på en bricka. Finhacka musselköttet och lägg det sedan åt sidan.
Bechamelsås:
  1. Laga en tjock bechamelsås. Smält smöret, ta det av värmen och vispa ner mjölet.
  2. Vispa sedan ner lite av mjölken i taget, ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen få ett uppkok så att den blir tjock och blank. Smaka av med salt, peppar och nyriven muskot.
Fyllning:
  1. Gör nu fyllningen. Fräs alla grönsaker i oljan tills de är lagom mjuka och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt det hela småputtra på låg värme i 15 minuter tills fyllningen är ganska tjock.
  2. Häll i musselköttet, smaka av med salt, peppar, pimiento och lite socker.
  3. Fyll musselskalen till hälften med tomat- och musselröra, och lägg sedan på en matsked bechamelsås i varje musselskal.
  4. Vispa äggen och pensla alla fyllda musslor med ägg och strö sedan brödsmulor/panko överst.
  5. Häll nu olja i en djup stekpanna så att det blir 2–3 cm. Stek musslorna försiktigt med skalet uppåt tills de blir gyllene, ta upp dem med en sked och låt dem ligga och rinna av på ett papper. Servera direkt med tesked och citronskiva.
Tomatsallad med parmesan
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Servera gärna den här salladen till ugnsbakad, hel entrecôte. Det blir gudagott!
Tomatsallad med parmesan
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Servera gärna den här salladen till ugnsbakad, hel entrecôte. Det blir gudagott!
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Blanda tomater, rödlök, chili, basilikablad och parmesan.
  2. Blanda ihop dressingen och häll den över salladen. Tjipp, tjopp och njut!