Rimmad Jerkmarinerad långbakad fläsksida med saltbakad och friterad sötpotatis, majskräm, Piemento de padrones och het fruktsalsa. Det här är ett långt recept och rätten tar lite tid att göra, men räds inte för det blir galet gott så sätt fart och prova nu vettja!
|
|
Rimmad Jerkmarinerad långbakad fläsksida med saltbakad och friterad sötpotatis, majskräm, Piemento de padrones och het fruktsalsa. Det här är ett långt recept och rätten tar lite tid att göra, men räds inte för det blir galet gott så sätt fart och prova nu vettja!
|
Ingredienser
Jerkkrydda
- 6msk olja
- 2msk kinesisk soya
- 4 msk finns vid sirapen, en liten flaska med mörkt innehåll cane syrup
- 4nypa torkad salvia
- 3puffar kanel
- 2msk muscovadosocker
- 2tsk rökt paprikapulver piemento
- 2-4stycken riven vitlöksklyfta
- 1stycken saften ifrån lime
- lite riven muskot
Saltbakad sötpotatis
- 4 stycken medelstora sötpotatisar
- så att det täcker potatisen grovt salt
- några liter frityrolja
Majskräm
- 2dl från burk majskorn
- 1dl grädde
- salt
- peppar
- 1stycken vitlöksklyfta
- vitvinsvinäger
Padrones de piemento
- 250gram Padrones de piemento
- olivolja
Het fruktsalsa
- 1stycken saft och finrivet skal lime
- 4msk vitvinsvinäger
- 6msk olivolja
- 150gram i bitar (finns i frysdisken) mango
- 0,5stycken i bitar och utan skinn gurka
- 1stycken i bitar avocado
- 3stycken från burk ananasringar
- salt
- peppar
- 1-2stycken efter smak och lust röda chilifrukter
Portioner:
Instruktioner
- Börja med att klappa in 1 dl socker och 1 dl salt i köttet. Lägg det på en ugnsfast form med kant, plasta in det och och ställ in det i kylen över natten. På morgonen torkar du bort överskottet av salt/socker blandningen och häller bort vätskan som bildats i formen. Nu är det dags att marinera.
- Det finns en färdig jerkkrydda i butikshyllorna men det är roligare att blanda själv och inte alls speciellt svårt.Tjoffa ihop alla ingredienser till jerkmarinaden i en plastpåse, lägg ned köttet där och låt det ligga och gotta sig i kylskåpet i sin kryddpåse, helst hela dagen, men det funkar med en timme eller två också.
- När köttet är färdigmarinerat skall det gå i 175 graders ugn tills det har 62 grader i innertemperatur. Samtidigt som köttet skall sötpotatisen saltbakas, så lägg 4 stycken sötpotatisar i en ugnsform och häll på grovsalt tills det täcker potatisarna. Tag ut köttet och ställ det åt sidan.
- Tag även ut sötpotatisen och knäck och borsta bort saltet. Riv potatisarna i mindre bitar, men var noga med att alla små bitar har lite skal på sig. Det är där den salta goda smaken sitter. Lägg potatisbitarna åt sidan ett tag.
- Värm oljan till 180 grader och lägg i sötpotatisbitarna, låt dem ligga i oljan tills de har blivit lite gyllenbruna på kanterna. Ta upp dem, lägg dem på en handuk eller ett papper att torka av lite.
- Nu till majskrämen: häll ner ingredienserna i en kastrull och koka upp tills vätskan kokat bort lite granna. Tag av kastrullen från värmen och sila av grädden, men OBS! spar den! Mixa majsen och späd med grädden tills du har en lagom tjock kräm. Den skall vara som majonnäs i konsistensen ungefär. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite vitvinsvinäger och ställ åt sidan.
- Fräs piementon i lite olja i en galet varm stekpanna, tills de blivit bubbliga och svarta i skinnet. Ställ åt sidan.
- Nu till fruktsalsan (den kan du egentligen göra så tidigt som möjligt för ju längre den står desto godare blir den) Blanda först vinägretten och vänd sedan ner alla ingredienser i den, smaka av med salt och peppar och låt stå tills du är reda till att lägga upp.
- Innan servering, skär du upp köttet i fyrkantiga portionsbitar. Slänger ner det i frityroljan i någon minut så att fettet blir frasigt och hett.
- Lägg upp köttet på en tallrik eller på en skärbräda, servera med alla tillbehör och njut!