i piemento – Husmorsorna
Anettes Rapsgrisrecept
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Rimmad Jerkmarinerad långbakad fläsksida med saltbakad och friterad sötpotatis, majskräm, Piemento de padrones och het fruktsalsa. Det här är ett långt recept och rätten tar lite tid att göra, men räds inte för det blir galet gott så sätt fart och prova nu vettja!
Anettes Rapsgrisrecept
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Rimmad Jerkmarinerad långbakad fläsksida med saltbakad och friterad sötpotatis, majskräm, Piemento de padrones och het fruktsalsa. Det här är ett långt recept och rätten tar lite tid att göra, men räds inte för det blir galet gott så sätt fart och prova nu vettja!
Ingredienser
Fläsket
Jerkkrydda
Saltbakad sötpotatis
Majskräm
Padrones de piemento
Het fruktsalsa
Portioner:
Instruktioner
  1. Börja med att klappa in 1 dl socker och 1 dl salt i köttet. Lägg det på en ugnsfast form med kant, plasta in det och och ställ in det i kylen över natten. På morgonen torkar du bort överskottet av salt/socker blandningen och häller bort vätskan som bildats i formen. Nu är det dags att marinera.
  2. Det finns en färdig jerkkrydda i butikshyllorna men det är roligare att blanda själv och inte alls speciellt svårt.Tjoffa ihop alla ingredienser till jerkmarinaden i en plastpåse, lägg ned köttet där och låt det ligga och gotta sig i kylskåpet i sin kryddpåse, helst hela dagen, men det funkar med en timme eller två också.
  3. När köttet är färdigmarinerat skall det gå i 175 graders ugn tills det har 62 grader i innertemperatur. Samtidigt som köttet skall sötpotatisen saltbakas, så lägg 4 stycken sötpotatisar i en ugnsform och häll på grovsalt tills det täcker potatisarna. Tag ut köttet och ställ det åt sidan.
  4. Tag även ut sötpotatisen och knäck och borsta bort saltet. Riv potatisarna i mindre bitar, men var noga med att alla små bitar har lite skal på sig. Det är där den salta goda smaken sitter. Lägg potatisbitarna åt sidan ett tag.
  5. Värm oljan till 180 grader och lägg i sötpotatisbitarna, låt dem ligga i oljan tills de har blivit lite gyllenbruna på kanterna. Ta upp dem, lägg dem på en handuk eller ett papper att torka av lite.
  6. Nu till majskrämen: häll ner ingredienserna i en kastrull och koka upp tills vätskan kokat bort lite granna. Tag av kastrullen från värmen och sila av grädden, men OBS! spar den! Mixa majsen och späd med grädden tills du har en lagom tjock kräm. Den skall vara som majonnäs i konsistensen ungefär. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite vitvinsvinäger och ställ åt sidan.
  7. Fräs piementon i lite olja i en galet varm stekpanna, tills de blivit bubbliga och svarta i skinnet. Ställ åt sidan.
  8. Nu till fruktsalsan (den kan du egentligen göra så tidigt som möjligt för ju längre den står desto godare blir den) Blanda först vinägretten och vänd sedan ner alla ingredienser i den, smaka av med salt och peppar och låt stå tills du är reda till att lägga upp.
  9. Innan servering, skär du upp köttet i fyrkantiga portionsbitar. Slänger ner det i frityroljan i någon minut så att fettet blir frasigt och hett.
  10. Lägg upp köttet på en tallrik eller på en skärbräda, servera med alla tillbehör och njut!
Anettes långkokta Chili
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Den här chilin görs på högrev och inte på färs. Det gör den matigare och mustigare. Servera gärna med chutney och tänk på att de flesta kryddor inklusive chili smakar ännu mer när den har gått i grytan i flera timmar. Är du känslig för stark mat är det bäst att lägga i chilin i efterhand.
Anettes långkokta Chili
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Den här chilin görs på högrev och inte på färs. Det gör den matigare och mustigare. Servera gärna med chutney och tänk på att de flesta kryddor inklusive chili smakar ännu mer när den har gått i grytan i flera timmar. Är du känslig för stark mat är det bäst att lägga i chilin i efterhand.
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Blanda ner allt i din ugnsfasta gryta och ställ in grytan i ugnen i cirka 4-6 timmar i cirka 80-100 grader, eftersom ugnar fungerar lite olika så kan det vara bra att inte sticka på en så lång utflykt, utan att titta till grytan lite då och då, tills du och din ugn är kompisar och du vet hur varm den blir egentligen. Du kanske kan behöva fylla på med lite vin eller vatten så att inte grytan kokar torrt.
  2. I slutet av koktiden tar du upp grytan på spisen och smakar av. Du som är känslig för stark mat väljer att tillsätta chilin här, grytan kanske behöver saltas lite, eller så behövs lite extra sötma. Smaka helt enkelt av och fyll på med det som behövs . Servera med gräddfil, guacamole och någon god chutney.
Tigres - spanska gratinerade musslor
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Man kan göra allt med musslor! Dessa är små fyllda rackare. Smarriga som attan förstås!
Tigres - spanska gratinerade musslor
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Man kan göra allt med musslor! Dessa är små fyllda rackare. Smarriga som attan förstås!
Ingredienser
Musslorna:
Bechamelsås:
Fyllning:
Portioner:
Instruktioner
Musslorna:
  1. Börja med att göra rent dina musslor, skrubba dem ordentligt. Hacka det som ska hackas och lägg i skålar så där som proffsiga kockar gör på tv. Häll vatten, vin, persiljekvistar och vitlök i en stor kastrull. Låt det bli varmt och se sedan till dina musslor. Knacka försiktigt på dem som har öppnat sig. Om de stänger sig är de klara att slänga ner i kastrullen med vin och vatten. De som inte stänger sig kan du slänga! Låt sedan musslorna koka i 5–10 minuter. Häll av musslorna i ett durkslag men spar spadet, för det är en underbar buljong!
  2. Lägg upp musslorna. Dela dem och ta ur musselköttet. Spar den finaste delen av skalen, rengör ordentligt och lägg dem med undersidan nedåt på en bricka. Finhacka musselköttet och lägg det sedan åt sidan.
Bechamelsås:
  1. Laga en tjock bechamelsås. Smält smöret, ta det av värmen och vispa ner mjölet.
  2. Vispa sedan ner lite av mjölken i taget, ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen få ett uppkok så att den blir tjock och blank. Smaka av med salt, peppar och nyriven muskot.
Fyllning:
  1. Gör nu fyllningen. Fräs alla grönsaker i oljan tills de är lagom mjuka och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt det hela småputtra på låg värme i 15 minuter tills fyllningen är ganska tjock.
  2. Häll i musselköttet, smaka av med salt, peppar, pimiento och lite socker.
  3. Fyll musselskalen till hälften med tomat- och musselröra, och lägg sedan på en matsked bechamelsås i varje musselskal.
  4. Vispa äggen och pensla alla fyllda musslor med ägg och strö sedan brödsmulor/panko överst.
  5. Häll nu olja i en djup stekpanna så att det blir 2–3 cm. Stek musslorna försiktigt med skalet uppåt tills de blir gyllene, ta upp dem med en sked och låt dem ligga och rinna av på ett papper. Servera direkt med tesked och citronskiva.