i pistagenötter – Husmorsorna
KK-kladdis
Votes: 2
Betyg: 4.5
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Ibland står alla stjärnor, planeter och varenda rymdsten rätt. Blixtar slår ner, det dundrar och pang: livslång kärlek har uppstått! A match made in heaven. Det liv som förut varit aningen grått och stelt förvandlas av detta mirakel till en kvittrande Disneyfilm där fåglar, bilar och till och med stenar sjunger. Så var det den dagen Kaffe och Kardemumma möttes. Och i denna kladdkaka möts de igen på ett minst lika magiskt sätt.
KK-kladdis
Votes: 2
Betyg: 4.5
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Ibland står alla stjärnor, planeter och varenda rymdsten rätt. Blixtar slår ner, det dundrar och pang: livslång kärlek har uppstått! A match made in heaven. Det liv som förut varit aningen grått och stelt förvandlas av detta mirakel till en kvittrande Disneyfilm där fåglar, bilar och till och med stenar sjunger. Så var det den dagen Kaffe och Kardemumma möttes. Och i denna kladdkaka möts de igen på ett minst lika magiskt sätt.
Ingredienser
Glasyr:
Garnering:
Portioner:
Instruktioner
  1. Börja med glasyren! Blanda det mjuka smöret med florsocker, kaffe och kakao.
  2. Vispa ihop allt ordentligt och låt det svalna (då blir glasyren lite fastare).
  3. Så till själva kladdisen. Brassa upp ugnen till 175 grader.
  4. Sätt sedan i gång med smältningsarbetet. Smält smöret och pytsa ner chokladen.
  5. Blanda ut kaffepulvret i liiite varmt vatten och häll ner det och de mortlade kardemummafröna i smöret. Låt dessa gudomliga ingredienser lösas upp tillsammans under väldoftande former.
  6. Under tiden vispar du ägg, strösocker och vaniljsocker med elvisp så att det blir alldeles pösigt.
  7. Åh, nu närmar det sig! Rör ner chokladröran och mjölet i äggvispet. Se till att det gifter sig ordentligt och provsmaka lite. Mmmm. Kanske mer kaffe? Är du en kaffe-lover ska du självklart blanda i lite mer kaffe!
  8. Ja, sedan är det bara att hälla ner härligheten i en smord form och skjutsa den rätt in i ugnen. Långt ner, tack.
  9. Ta ut kakan efter 15 minuter och låt den stå och svalna en stund så att den sätter sig.
  10. När den är lagom sval smetar du på glasyren och strör över hackade nötter. Vispa grädden tills den blir fluffig och skvätt i lite rom. Så där ja! En vuxenkaka i form av en läcker kaffekladdis med romgrädde.
Baklava del beundra
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Denna orientaliska läckerhet kan kännas oöverstiglig, men är inte alls svår att bestiga. Den är som en liten kulle att kliva över, men när du serverar den verkar det som att du med lätthet klättrar i Kilimajaro. Perfekt impa-dessert!
Baklava del beundra
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Denna orientaliska läckerhet kan kännas oöverstiglig, men är inte alls svår att bestiga. Den är som en liten kulle att kliva över, men när du serverar den verkar det som att du med lätthet klättrar i Kilimajaro. Perfekt impa-dessert!
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 180°.
  2. Smält smöret och låt stå.
  3. Blanda hackade nötter, hackade aprikoser, kanel och socker och ställ det åt andra sidan. Låt stå!
  4. Ställ upp en ugnsform som är ungefär 20x20 cm och pensla den med det smälta smöret.
  5. Bygg nu din baklava nästan som när du bygger en lasagne. Mellan varje lager av filodeg, penslar du smält smör, och lite då och då lägger du i nötblandningen. Avsluta med smörad filodeg.
  6. Sätt in kakan i mitten av ugnen i ungefär 30 minuter eller tills den har fått en gyllene färg.
  7. Under tiden kokar du en sockerlag på vatten, honung och apelsinsaft.
  8. När du tar ut kakan häller du direkt den heta lagen över kakan, låter den stå och suga åt sig lagen. Svalna får den göra också. Serveras bäst dagen därpå!
Glasstårta del maffo
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Denna glasstårta är så vacker och god och enkel – gör den bara. En riktigt varm sommardag eller en riktigt tråkig hösteftermiddag. Just do it!
Glasstårta del maffo
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Denna glasstårta är så vacker och god och enkel – gör den bara. En riktigt varm sommardag eller en riktigt tråkig hösteftermiddag. Just do it!
Ingredienser
Till själva kakformen:
Två glassar som fyllning:
Eller två andra glassar som fyllning:
Portioner:
Instruktioner
Till själva kakformen:
  1. Till själva kakformen:
  2. Klä den rundade skålen med plastfolie.
  3. Sedan skär du ca 2 cm tunna skivor av kakan och klär skålen invändigt med dem, det är riktigt roligt!
  4. Pensla med likören du valt. Spara lite kaka till ”botten” sen.
  5. Gör gärna två olika glassar med olika färger, det blir snyggt när du skär upp tårtan, och gott …
Två glassar som fyllning:
  1. Dela upp glassen i två skålar, ungefär 1,5 liter i varje.
  2. I den ena bunken blandar du glassen med pistagenötter, riven choklad och kanel. I den andra gör du saffransglass.
  3. Lös först upp saffranet i likören.
  4. Blanda ner saffransröran i glassen. Rör, rör. Mmmmm.
Eller två andra glassar som fyllning:
  1. Blanda hallonen med vaniljglass i en bunke.
  2. Och pistageglassen med den rivna chokladen i en annan bunke.
  3. Nu fyller du din kakskål med glass. Ett lager pistageglass och ett lager saffransglass. (Eller de två andra glassarna.)
  4. Och så avslutar du med ett lock av kaka överst, så ingen glass syns.
  5. Sedan ska hela paketet in i frysen över natten. Ställ den med något tungt över, så den pressas ihop. Ta ett par rejäla fiskblock eller vad du nu kan tänkas ha för tungt i din frys.
  6. Och nu har det gått en natt och det börjar bli dags att äta dessert.
  7. Dags att smälta chokladen! Smält den i vattenbad tillsammans med lite smör, så att den blir vackert glansig.
  8. Upp med tårtan ur frysen. Stjälp upp den på ett fat, och låt chokladen rinna vackert över tårtan.
  9. Så, bara att servera och njuta!