i potatisar – Husmorsorna
Lappskojs
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Man kan tro att Lappskojs är något av det svenskaste som finns. Mosad potatis som blandats ihop med salt, kokt kött. Men nehejdå, det finns i nästan alla länder i norra Europa. I Tyskland heter det Labskaus och serveras oftast med ett stekt ägg. I Norge gör man den med tärnad potatis och morötter, i Danmark heter den Skipperlabskovs och i England kallas den Lob´s Course och redan 1706 skrivs älskades av sjömännen i Liverpool. Jag äter helst min med inlagda rödbetor och de lägger jag in själv.
Lappskojs
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Man kan tro att Lappskojs är något av det svenskaste som finns. Mosad potatis som blandats ihop med salt, kokt kött. Men nehejdå, det finns i nästan alla länder i norra Europa. I Tyskland heter det Labskaus och serveras oftast med ett stekt ägg. I Norge gör man den med tärnad potatis och morötter, i Danmark heter den Skipperlabskovs och i England kallas den Lob´s Course och redan 1706 skrivs älskades av sjömännen i Liverpool. Jag äter helst min med inlagda rödbetor och de lägger jag in själv.
Ingredienser
Lappskojs
Potatismos
Portioner:
Instruktioner
  1. Är du ambitiös så kokar du din fläsklägg i vatten, med lök, morot och alla kryddor. I cirka 3 timmar och låter det sedan stå och vila i en timma, gärna lite svalt.
  2. När det har svalnat, så rensar du köttet från benet och tar bort det mesta fettet. Dela köttet i små trådiga bitar. Eller så gör du på det lite enklare sättet och köper en burk salta biten.
  3. Koka upp potatisen tills den är mjuk och följsam.
  4. Häll av kokvattnet och häll på den varma mjölken och det smälta smöret pö om pö tills du har ett mos som är ganska fast men inte klumpig.
  5. Blanda ihop potatismoset med köttslamsorna. Smaka av, krydda eventuellt lite till och servera med inlagda rödbetor.
Pytt i panna
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Kan vara billig eller dyr, beroende på råvarorna du stoppar i. Vad du än väljer blir alltid gott tillsammans med ett stekt ägg och inlagda rödbetor.
Pytt i panna
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Kan vara billig eller dyr, beroende på råvarorna du stoppar i. Vad du än väljer blir alltid gott tillsammans med ett stekt ägg och inlagda rödbetor.
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Skala och hacka löken, skär potatis, kött och korv i små bitar. Stek alla ingredienser för sig och blanda till slut ihop allt i pannan. Smaka av med salt och peppar, garnera med persiljan och servera med stekt ägg och inlagda rödbetor.
Skrynkliga potatisar med mojosås
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Skrynkliga potatisar med mojosås
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Ja, ner med potatis och salt i en kastrull och täck precis med vatten.
  2. Koka tills potatisen är mjuk.
  3. Ner med brödet i en skål och ös på med vinäger.
  4. Låt brödet ligga och lösa upp sig medan du mixar vitlöken med kryddorna.
  5. Blanda ner brödet, vinägern, äggulorna och oljan och mixa lite till.
  6. I med vattnet (1/2 dl). Smaka av och krydda med mer olja, vinäger eller salt eller vad du nu kommer på. Mixa lite till. Så! Doppa potatisarna i såsen och ha kul.