i salt – Sida 2 – Husmorsorna

 

 

Äppel- och valnötskaka i flera lager med kolaglasyr
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Mitt ledord i livet är ”Life is uncertain, eat dessert first” och det stämmer ju så bra med det som Emma har pratat om. Så idag tänker jag bjuda på en våningstårta ifrån himmelen, dekorerad till tänderna, till den dricker vi så klart mousserande vin! En fluffig, gyllene kaka med bitar av syrliga äpplen och en krämig och kolasmakande söt glasyr.
Äppel- och valnötskaka i flera lager med kolaglasyr
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Mitt ledord i livet är ”Life is uncertain, eat dessert first” och det stämmer ju så bra med det som Emma har pratat om. Så idag tänker jag bjuda på en våningstårta ifrån himmelen, dekorerad till tänderna, till den dricker vi så klart mousserande vin! En fluffig, gyllene kaka med bitar av syrliga äpplen och en krämig och kolasmakande söt glasyr.
Ingredienser
Kakan
Topping
Portioner:
Instruktioner
Kakan
  1. Sätt ugnen på 160 grader. Smöra och bröa två springformar (22 cm i diameter). Lägg gärna bakplåtspapper i botten på formarna så går det lättare att få ur kakan hel när den är klar.
  2. Sikta mjöl, bakpulver och salt i en skål och ställ åt sidan.
  3. Vispa smöret så att det blir mjukt och smidigt, tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills det blir fluffigt och ljust (cirka tre minuter med elvisp).
  4. Tillsätt äggen ett i taget, vispa ordentligt emellan. Häll sedan i de torra ingredienserna i smeten i omgångar tillsammans med mjölk och vaniljsocker. Vänd till sist ner äppelbitarna och fördela smeten mellan de två kakformarna.
  5. Grädda i 40–45 minuter eller tills bakstickan är torr när du tar ut den. Låt kakorna svalna helt innan du lägger på toppingen.
Topping
  1. Syrligheten hos philadelphiaosten i kombination med den söta kolan ger en underbar smak. Receptet räcker till en tårta med två eller tre lager.
  2. Vispa philadelphiaost och smör i en stor skål i ungefär tre till fem minuter med elvisp. Tillsätt socker, sirap och vanilj i omgångar tills du har fått en smidig och krämig glasyr. Lägg plastfolie över och låt stå i kylskåp i cirka en timme (men helst inte längre) för att få rätt konsistens innan du använder den.
Morotskladdis
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Om du skulle åka till Portugal och börja prata om morötter (ja, varför inte – det kan väl vara trevligt?) skulle många portugiser nicka lyckligt och sedan börja prata om frukt. ”Vadå frukt?”, kanske du skulle tänka. ”Här står jag och pratar om grönsaker och så börjar portugiserna yla om frukt.” Om detta problem skulle uppstå kan vi snabbt förklara att det inte är något konstigt med det. För i Portugal ÄR morot en frukt. En underbart söt frukt som de bland annat gör en väldigt lyxig morotssylt av. Här i Sverige ses morötter som kaninföda. Men nu kanske det är så att vi vill vara kaniner. Gärna portugisiska kaniner i ett hav av frukt! (Morötter alltså.) Det vi ska baka nu är alltså inte en morotskaka – det är en fruktkaka. I alla fall i Portugal. Hur som helst: Var du än behagar avnjuta denna kaka så lovar vi att den är alldeles underbar!
Morotskladdis
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Om du skulle åka till Portugal och börja prata om morötter (ja, varför inte – det kan väl vara trevligt?) skulle många portugiser nicka lyckligt och sedan börja prata om frukt. ”Vadå frukt?”, kanske du skulle tänka. ”Här står jag och pratar om grönsaker och så börjar portugiserna yla om frukt.” Om detta problem skulle uppstå kan vi snabbt förklara att det inte är något konstigt med det. För i Portugal ÄR morot en frukt. En underbart söt frukt som de bland annat gör en väldigt lyxig morotssylt av. Här i Sverige ses morötter som kaninföda. Men nu kanske det är så att vi vill vara kaniner. Gärna portugisiska kaniner i ett hav av frukt! (Morötter alltså.) Det vi ska baka nu är alltså inte en morotskaka – det är en fruktkaka. I alla fall i Portugal. Hur som helst: Var du än behagar avnjuta denna kaka så lovar vi att den är alldeles underbar!
Ingredienser
Glasyr
Portioner:
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader och plocka sedan fram en form med löstagbar kant. Bra. Smörj den och bröa med mannagryn.
  2. Nu ska du äntligen få röra lite! Rör ihop olja och socker. Pytsa sedan i de rivna morötterna (den portugisiska frukten alltså) och ett ägg i taget. Fint. Sedan blandar du alla torra ingredienser i en skål, innan du rör ihop dem med den övriga smeten. Ner med allt i formen och skjutsa in den i den nedre delen ugnen. Grädda kakan i cirka 40 minuter, inte mer!
  3. Nu gör du glasyren. Elvispa ihop osten och smöret till en fluffig liten smet. Sedan puttar du i vaniljsocker och vevar runt lite till. Och ja, nu vispar du metodiskt ner florsockret pö om pö. Till sist får även apelsinskalet hoppa ner i blandningen.
  4. Låt nu detta magiska under till glasyr vila övertäckt i kylskåpet i ett par timmar. När morotskakan är klar och har svalnat brer du glasyren över härligheten och, ja, nu kan du äntligen bjuda in dina kanin-vänner på en härlig fika helt i er smak!
Fin-Fin Falafel
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Att göra egen falafel är SÅ gott, och riktigt kul. Fritera är alltid fest! Låt dina ungar rulla bollar (sånt går små barn igång på), så kan du ägna dig åt att fritera (sånt går vi vuxna igång på). Och vi ska erkänna en sak, vi som inte brukar digga det där med halvfabrikat: Om du är jättetrött och inte alls orkar mixa din egen falafel, finns det faktiskt ganska schyst falafelmix på den orientaliska hyllan. Klipp ner en massa koriander och pressa citron i mixen, så är den helt okej. Men allra, allra godast är det förstås att göra att från grunden. (Och nyttigast – vilken bönfest!)
Fin-Fin Falafel
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Att göra egen falafel är SÅ gott, och riktigt kul. Fritera är alltid fest! Låt dina ungar rulla bollar (sånt går små barn igång på), så kan du ägna dig åt att fritera (sånt går vi vuxna igång på). Och vi ska erkänna en sak, vi som inte brukar digga det där med halvfabrikat: Om du är jättetrött och inte alls orkar mixa din egen falafel, finns det faktiskt ganska schyst falafelmix på den orientaliska hyllan. Klipp ner en massa koriander och pressa citron i mixen, så är den helt okej. Men allra, allra godast är det förstås att göra att från grunden. (Och nyttigast – vilken bönfest!)
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Är du riktigt smart, mixar du allt kvällen innan. Då går det snabbt som attan vid middagstid dagen efter. Men vi är inte alltid smarta (dagens understatement?), men det går bra ändå (glöm aldrig det!). Häll de konserverade bönorna och ärtorna i ett durkslag och skölj av dem. Ja, sedan är det bara att mixa allt! Det ska bli en fast massa. Låt stå i någon timme (gärna över natten om du har rejäl framförhållning) för att allt ska dra ihop sig.
  2. Sedan formar du bollar som rullas i sesamfrön. Fritera bollarna i matolja tills de blivit gyllenbruna. Njut dina falafel med bröd, tunt skivad lök, tomater och hummus!
Blåbärsmuffins från Magnolia Bakery i New York
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Det här är en variant på blåbärsmuffins som inte är så söta, receptet kommer Magnolia Bakery i New York.
Portioner
12stycken
Portioner
12stycken
Blåbärsmuffins från Magnolia Bakery i New York
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Det här är en variant på blåbärsmuffins som inte är så söta, receptet kommer Magnolia Bakery i New York.
Portioner
12stycken
Portioner
12stycken
Ingredienser
Portioner: stycken
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 180 grader och smöra tolv muffinsformar.
  2. Blanda de torra ingredienserna och gör en grop i mitten.
  3. Blanda de fuktiga ingredienserna och häll dem i gropen. Var noga med att inte blanda för mycket.
  4. Vänd försiktigt ner blåbären i den klumpiga smeten.
  5. Fyll formarna till tre fjärdedelar och strö ungefär en matsked socker över var och en.
  6. Grädda i 20–22 minuter eller tills muffinsen är lätt gyllene.
Långstekt lamm
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Det här blir lite som revben på lamm. Det är en rätt som tar 3-4 timmar att göra men som tack för att du väntar luktar det gott i hela huset under tiden.
Förberedelsetid
15minuter
Förberedelsetid
15minuter
Långstekt lamm
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Det här blir lite som revben på lamm. Det är en rätt som tar 3-4 timmar att göra men som tack för att du väntar luktar det gott i hela huset under tiden.
Förberedelsetid
15minuter
Förberedelsetid
15minuter
Ingredienser
Portioner: personer
Instruktioner
  1. Börja med att skölja och dela lammbringan i lagom stora bitar för att den skall få plats i din ugnsform. Skär rutor i fettkappan så att kryddröran lättare kommer åt.
  2. Riv skalet från citronen, och skala vitlöken. Mortla rosmarin, citronskal, vitlök och olivolja till en kletig röra.
  3. Klappa in röran i lammet, salta och peppra och gnid in kryddorna. Lägg sedan citron- och grapehalvorna bredvid lammköttet och om du har färsk rosmarin även några kvistar av den.
  4. Sätt in plåten med lammet i ugnen i 125 grader i 3 timmar, titta på köttet och dra lite i det. Det skall falla av benen, om inte så låt det gå en stund till.
  5. Jag serverade mitt lammkött med ungsrostade potatisklyftor, ett citron- och parmesansmör, och en tomat- och BBQ sås. Det var galet gott!