i vatten – Husmorsorna
Spenat-, nässel-, eller grönkålssoppa
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Ja för du gör på samma sätt vare sig det är nässlor, grönkål eller spenat du jobbar med. Det blir grönt, gott och nyttigt så vad väntar du på?!
Spenat-, nässel-, eller grönkålssoppa
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Ja för du gör på samma sätt vare sig det är nässlor, grönkål eller spenat du jobbar med. Det blir grönt, gott och nyttigt så vad väntar du på?!
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Fräs löken i lite smör.
  2. Koka upp 9 dl vatten, fond, löken och något av det gröna.
  3. Rör ut mjölet med resten av vattnet och häll det försiktigt i soppan.
  4. Koka upp och klicka ner en skön smörklick. Krydda med välbehag och häll i lite grädde.
  5. Servera soppan med ägghalvor och korvspett eller ett lite mer extravagant med förlorat ägg och en skinktoast. Smaken är som baken!

 

 

Inlagda rödbetor
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Det här är ett recept på s.k picklade rödbetor. Det går att pickla nästan allt, och det är dessutom ruggigt gott. Prova med rödlök, morötter, lökar eller ja varför inte rödbetor?!
Inlagda rödbetor
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Det här är ett recept på s.k picklade rödbetor. Det går att pickla nästan allt, och det är dessutom ruggigt gott. Prova med rödlök, morötter, lökar eller ja varför inte rödbetor?!
Ingredienser
  • 1kg olika färger om du får tag på det rödbetor
Lag
Portioner:
Instruktioner
  1. Tvätta och rensa betorna.
  2. Koka dem i cirka 15-20 minuter i vatten så att de blir mjuka.
  3. Skölj dem direkt i kallt vatten, och dra sedan av skalet med händerna.
  4. Lägg betorna i en fin, ren glasburk.
  5. Koka upp lagen, låt den svalna en smula och häll den sedan över rödbetorna. Förvara svalt eller ät, det gör du som du vill.
Lappskojs
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Man kan tro att Lappskojs är något av det svenskaste som finns. Mosad potatis som blandats ihop med salt, kokt kött. Men nehejdå, det finns i nästan alla länder i norra Europa. I Tyskland heter det Labskaus och serveras oftast med ett stekt ägg. I Norge gör man den med tärnad potatis och morötter, i Danmark heter den Skipperlabskovs och i England kallas den Lob´s Course och redan 1706 skrivs älskades av sjömännen i Liverpool. Jag äter helst min med inlagda rödbetor och de lägger jag in själv.
Lappskojs
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Man kan tro att Lappskojs är något av det svenskaste som finns. Mosad potatis som blandats ihop med salt, kokt kött. Men nehejdå, det finns i nästan alla länder i norra Europa. I Tyskland heter det Labskaus och serveras oftast med ett stekt ägg. I Norge gör man den med tärnad potatis och morötter, i Danmark heter den Skipperlabskovs och i England kallas den Lob´s Course och redan 1706 skrivs älskades av sjömännen i Liverpool. Jag äter helst min med inlagda rödbetor och de lägger jag in själv.
Ingredienser
Lappskojs
Potatismos
Portioner:
Instruktioner
  1. Är du ambitiös så kokar du din fläsklägg i vatten, med lök, morot och alla kryddor. I cirka 3 timmar och låter det sedan stå och vila i en timma, gärna lite svalt.
  2. När det har svalnat, så rensar du köttet från benet och tar bort det mesta fettet. Dela köttet i små trådiga bitar. Eller så gör du på det lite enklare sättet och köper en burk salta biten.
  3. Koka upp potatisen tills den är mjuk och följsam.
  4. Häll av kokvattnet och häll på den varma mjölken och det smälta smöret pö om pö tills du har ett mos som är ganska fast men inte klumpig.
  5. Blanda ihop potatismoset med köttslamsorna. Smaka av, krydda eventuellt lite till och servera med inlagda rödbetor.
Lingon- och vodkagranite
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Lingon- och vodkagranite
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Koka alla ingredienser (men spara 1/2 dl lingon) i ca 20 minuter.
  2. Mixa och sila genom finmaskig sil. Smaksätt ev. vodka..
  3. Rör ner resten av lingonen och häll ner i en så platt plastbytta som mjöligt, frys. Rör om då och då.
  4. Innan servering, frasar du upp graniten med en gaffel så att det blir som en issörja. Servera med några fina lingon och lite citronmeliss på toppen.
Baklava del beundra
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Denna orientaliska läckerhet kan kännas oöverstiglig, men är inte alls svår att bestiga. Den är som en liten kulle att kliva över, men när du serverar den verkar det som att du med lätthet klättrar i Kilimajaro. Perfekt impa-dessert!
Baklava del beundra
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Denna orientaliska läckerhet kan kännas oöverstiglig, men är inte alls svår att bestiga. Den är som en liten kulle att kliva över, men när du serverar den verkar det som att du med lätthet klättrar i Kilimajaro. Perfekt impa-dessert!
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 180°.
  2. Smält smöret och låt stå.
  3. Blanda hackade nötter, hackade aprikoser, kanel och socker och ställ det åt andra sidan. Låt stå!
  4. Ställ upp en ugnsform som är ungefär 20x20 cm och pensla den med det smälta smöret.
  5. Bygg nu din baklava nästan som när du bygger en lasagne. Mellan varje lager av filodeg, penslar du smält smör, och lite då och då lägger du i nötblandningen. Avsluta med smörad filodeg.
  6. Sätt in kakan i mitten av ugnen i ungefär 30 minuter eller tills den har fått en gyllene färg.
  7. Under tiden kokar du en sockerlag på vatten, honung och apelsinsaft.
  8. När du tar ut kakan häller du direkt den heta lagen över kakan, låter den stå och suga åt sig lagen. Svalna får den göra också. Serveras bäst dagen därpå!