i Medelhavsmat – Husmorsorna
Baklava del beundra
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Denna orientaliska läckerhet kan kännas oöverstiglig, men är inte alls svår att bestiga. Den är som en liten kulle att kliva över, men när du serverar den verkar det som att du med lätthet klättrar i Kilimajaro. Perfekt impa-dessert!
Baklava del beundra
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Denna orientaliska läckerhet kan kännas oöverstiglig, men är inte alls svår att bestiga. Den är som en liten kulle att kliva över, men när du serverar den verkar det som att du med lätthet klättrar i Kilimajaro. Perfekt impa-dessert!
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 180°.
  2. Smält smöret och låt stå.
  3. Blanda hackade nötter, hackade aprikoser, kanel och socker och ställ det åt andra sidan. Låt stå!
  4. Ställ upp en ugnsform som är ungefär 20x20 cm och pensla den med det smälta smöret.
  5. Bygg nu din baklava nästan som när du bygger en lasagne. Mellan varje lager av filodeg, penslar du smält smör, och lite då och då lägger du i nötblandningen. Avsluta med smörad filodeg.
  6. Sätt in kakan i mitten av ugnen i ungefär 30 minuter eller tills den har fått en gyllene färg.
  7. Under tiden kokar du en sockerlag på vatten, honung och apelsinsaft.
  8. När du tar ut kakan häller du direkt den heta lagen över kakan, låter den stå och suga åt sig lagen. Svalna får den göra också. Serveras bäst dagen därpå!
Tigres - spanska gratinerade musslor
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Man kan göra allt med musslor! Dessa är små fyllda rackare. Smarriga som attan förstås!
Tigres - spanska gratinerade musslor
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Man kan göra allt med musslor! Dessa är små fyllda rackare. Smarriga som attan förstås!
Ingredienser
Musslorna:
Bechamelsås:
Fyllning:
Portioner:
Instruktioner
Musslorna:
  1. Börja med att göra rent dina musslor, skrubba dem ordentligt. Hacka det som ska hackas och lägg i skålar så där som proffsiga kockar gör på tv. Häll vatten, vin, persiljekvistar och vitlök i en stor kastrull. Låt det bli varmt och se sedan till dina musslor. Knacka försiktigt på dem som har öppnat sig. Om de stänger sig är de klara att slänga ner i kastrullen med vin och vatten. De som inte stänger sig kan du slänga! Låt sedan musslorna koka i 5–10 minuter. Häll av musslorna i ett durkslag men spar spadet, för det är en underbar buljong!
  2. Lägg upp musslorna. Dela dem och ta ur musselköttet. Spar den finaste delen av skalen, rengör ordentligt och lägg dem med undersidan nedåt på en bricka. Finhacka musselköttet och lägg det sedan åt sidan.
Bechamelsås:
  1. Laga en tjock bechamelsås. Smält smöret, ta det av värmen och vispa ner mjölet.
  2. Vispa sedan ner lite av mjölken i taget, ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen få ett uppkok så att den blir tjock och blank. Smaka av med salt, peppar och nyriven muskot.
Fyllning:
  1. Gör nu fyllningen. Fräs alla grönsaker i oljan tills de är lagom mjuka och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt det hela småputtra på låg värme i 15 minuter tills fyllningen är ganska tjock.
  2. Häll i musselköttet, smaka av med salt, peppar, pimiento och lite socker.
  3. Fyll musselskalen till hälften med tomat- och musselröra, och lägg sedan på en matsked bechamelsås i varje musselskal.
  4. Vispa äggen och pensla alla fyllda musslor med ägg och strö sedan brödsmulor/panko överst.
  5. Häll nu olja i en djup stekpanna så att det blir 2–3 cm. Stek musslorna försiktigt med skalet uppåt tills de blir gyllene, ta upp dem med en sked och låt dem ligga och rinna av på ett papper. Servera direkt med tesked och citronskiva.