i Huvudrätt – Husmorsorna
Jonas Sötsura Fläsk
Votes: 4
Betyg: 1.25
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Söt och sur, glad och arg, fin och ful. Livet består av motsägelser och jag tror att vi mår bra av det. Tänk om livet bara var sött, glatt, fint och olyckligt, det skulle väl bli tråkigt, eller hur? Nu får vi ju uppleva motsatserna ibland så att vi kan uppskatta det glada, fina och vackra. När ni äter den här rätten så förstår ni vad jag menar, det söta och det sura kompletterar varandra, tar fram smakkombinationer som är himmelska.
Jonas Sötsura Fläsk
Votes: 4
Betyg: 1.25
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Söt och sur, glad och arg, fin och ful. Livet består av motsägelser och jag tror att vi mår bra av det. Tänk om livet bara var sött, glatt, fint och olyckligt, det skulle väl bli tråkigt, eller hur? Nu får vi ju uppleva motsatserna ibland så att vi kan uppskatta det glada, fina och vackra. När ni äter den här rätten så förstår ni vad jag menar, det söta och det sura kompletterar varandra, tar fram smakkombinationer som är himmelska.
Ingredienser
Sötsur sås
Kött och marinad
Grönsaker
Servera med
Portioner:
Instruktioner
  1. Blanda ihop alla ingredienser till den sötsurasåsen och låt den småputtra medan du fixar med resten.
  2. Skär köttet i smala bitar och vänd runt det i marinaden, låt det ligga kvar medan du väntar på att pannan skall bli ultrahet. Då fräser du köttet i olja så att det får fin färg. Ta upp köttet en stund.
  3. Skär alla grönsakerna i mindre bitar och fräs även dem i olja och i ultrahet panna. När allt har fräst klart så blandar du ihop köttet och grönsakerna med såsen och serverar sedan med ris och kokade sockerärtor.
Anettes Rapsgrisrecept
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Rimmad Jerkmarinerad långbakad fläsksida med saltbakad och friterad sötpotatis, majskräm, Piemento de padrones och het fruktsalsa. Det här är ett långt recept och rätten tar lite tid att göra, men räds inte för det blir galet gott så sätt fart och prova nu vettja!
Anettes Rapsgrisrecept
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Rimmad Jerkmarinerad långbakad fläsksida med saltbakad och friterad sötpotatis, majskräm, Piemento de padrones och het fruktsalsa. Det här är ett långt recept och rätten tar lite tid att göra, men räds inte för det blir galet gott så sätt fart och prova nu vettja!
Ingredienser
Fläsket
Jerkkrydda
Saltbakad sötpotatis
Majskräm
Padrones de piemento
Het fruktsalsa
Portioner:
Instruktioner
  1. Börja med att klappa in 1 dl socker och 1 dl salt i köttet. Lägg det på en ugnsfast form med kant, plasta in det och och ställ in det i kylen över natten. På morgonen torkar du bort överskottet av salt/socker blandningen och häller bort vätskan som bildats i formen. Nu är det dags att marinera.
  2. Det finns en färdig jerkkrydda i butikshyllorna men det är roligare att blanda själv och inte alls speciellt svårt.Tjoffa ihop alla ingredienser till jerkmarinaden i en plastpåse, lägg ned köttet där och låt det ligga och gotta sig i kylskåpet i sin kryddpåse, helst hela dagen, men det funkar med en timme eller två också.
  3. När köttet är färdigmarinerat skall det gå i 175 graders ugn tills det har 62 grader i innertemperatur. Samtidigt som köttet skall sötpotatisen saltbakas, så lägg 4 stycken sötpotatisar i en ugnsform och häll på grovsalt tills det täcker potatisarna. Tag ut köttet och ställ det åt sidan.
  4. Tag även ut sötpotatisen och knäck och borsta bort saltet. Riv potatisarna i mindre bitar, men var noga med att alla små bitar har lite skal på sig. Det är där den salta goda smaken sitter. Lägg potatisbitarna åt sidan ett tag.
  5. Värm oljan till 180 grader och lägg i sötpotatisbitarna, låt dem ligga i oljan tills de har blivit lite gyllenbruna på kanterna. Ta upp dem, lägg dem på en handuk eller ett papper att torka av lite.
  6. Nu till majskrämen: häll ner ingredienserna i en kastrull och koka upp tills vätskan kokat bort lite granna. Tag av kastrullen från värmen och sila av grädden, men OBS! spar den! Mixa majsen och späd med grädden tills du har en lagom tjock kräm. Den skall vara som majonnäs i konsistensen ungefär. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite vitvinsvinäger och ställ åt sidan.
  7. Fräs piementon i lite olja i en galet varm stekpanna, tills de blivit bubbliga och svarta i skinnet. Ställ åt sidan.
  8. Nu till fruktsalsan (den kan du egentligen göra så tidigt som möjligt för ju längre den står desto godare blir den) Blanda först vinägretten och vänd sedan ner alla ingredienser i den, smaka av med salt och peppar och låt stå tills du är reda till att lägga upp.
  9. Innan servering, skär du upp köttet i fyrkantiga portionsbitar. Slänger ner det i frityroljan i någon minut så att fettet blir frasigt och hett.
  10. Lägg upp köttet på en tallrik eller på en skärbräda, servera med alla tillbehör och njut!
Spenat-, nässel-, eller grönkålssoppa
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Ja för du gör på samma sätt vare sig det är nässlor, grönkål eller spenat du jobbar med. Det blir grönt, gott och nyttigt så vad väntar du på?!
Spenat-, nässel-, eller grönkålssoppa
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Ja för du gör på samma sätt vare sig det är nässlor, grönkål eller spenat du jobbar med. Det blir grönt, gott och nyttigt så vad väntar du på?!
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Fräs löken i lite smör.
  2. Koka upp 9 dl vatten, fond, löken och något av det gröna.
  3. Rör ut mjölet med resten av vattnet och häll det försiktigt i soppan.
  4. Koka upp och klicka ner en skön smörklick. Krydda med välbehag och häll i lite grädde.
  5. Servera soppan med ägghalvor och korvspett eller ett lite mer extravagant med förlorat ägg och en skinktoast. Smaken är som baken!
Lamm Dopioza
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
När man gör gryta så är tid av största vikt, oftast så att det blir bara godare och godare ju längre de får koka. Smakorna liksom gosar till sig, lyfter och bildar något nytt. Det här är en rätt från Sydostasien och vad jag förstår så är dopiaza urdu och betyder helt enkelt dubbellök, i här har vi till och med fyra gula lökar, det blir mumma.
Lamm Dopioza
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
När man gör gryta så är tid av största vikt, oftast så att det blir bara godare och godare ju längre de får koka. Smakorna liksom gosar till sig, lyfter och bildar något nytt. Det här är en rätt från Sydostasien och vad jag förstår så är dopiaza urdu och betyder helt enkelt dubbellök, i här har vi till och med fyra gula lökar, det blir mumma.
Ingredienser
Mot slutet:
Portioner:
Instruktioner
  1. På med grytan på hög värme. Häll olivoljan i botten av grytan och lägg ner alla kryddor så att de får gosa lite i värmen och släppa alla sina smaker först.
  2. På med locket medan du skär köttet i grytbitar. När du är klar lägger du ner kött, tomatkross och skivad lök.
  3. Låt grytan stå i 100 grader i ugnen i cirka 6–8 timmar.
  4. Den sista timmen lägger du i chili, yoghurt och timjan. Rör om ordentligt och servera med mango chutney, yoghurt och ris.
Lappskojs
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Man kan tro att Lappskojs är något av det svenskaste som finns. Mosad potatis som blandats ihop med salt, kokt kött. Men nehejdå, det finns i nästan alla länder i norra Europa. I Tyskland heter det Labskaus och serveras oftast med ett stekt ägg. I Norge gör man den med tärnad potatis och morötter, i Danmark heter den Skipperlabskovs och i England kallas den Lob´s Course och redan 1706 skrivs älskades av sjömännen i Liverpool. Jag äter helst min med inlagda rödbetor och de lägger jag in själv.
Lappskojs
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Man kan tro att Lappskojs är något av det svenskaste som finns. Mosad potatis som blandats ihop med salt, kokt kött. Men nehejdå, det finns i nästan alla länder i norra Europa. I Tyskland heter det Labskaus och serveras oftast med ett stekt ägg. I Norge gör man den med tärnad potatis och morötter, i Danmark heter den Skipperlabskovs och i England kallas den Lob´s Course och redan 1706 skrivs älskades av sjömännen i Liverpool. Jag äter helst min med inlagda rödbetor och de lägger jag in själv.
Ingredienser
Lappskojs
Potatismos
Portioner:
Instruktioner
  1. Är du ambitiös så kokar du din fläsklägg i vatten, med lök, morot och alla kryddor. I cirka 3 timmar och låter det sedan stå och vila i en timma, gärna lite svalt.
  2. När det har svalnat, så rensar du köttet från benet och tar bort det mesta fettet. Dela köttet i små trådiga bitar. Eller så gör du på det lite enklare sättet och köper en burk salta biten.
  3. Koka upp potatisen tills den är mjuk och följsam.
  4. Häll av kokvattnet och häll på den varma mjölken och det smälta smöret pö om pö tills du har ett mos som är ganska fast men inte klumpig.
  5. Blanda ihop potatismoset med köttslamsorna. Smaka av, krydda eventuellt lite till och servera med inlagda rödbetor.