Husmorsornas Shabu Shabu

Jag har åkt till Japan i dag för att få lite inspiration till middagen. Japan är kontrasternas land och trots att det är ett så högteknologiskt land, så tar man sig tid till att lägga upp det man skall äta på de mest konstfulla sätt, skär rosor och kaprifoler utav frukt och grönsaker. Har ni någonsin sett en japansk lunchlåda, då vet ni vad jag pratar om. Det känns som om japanerna låter maten ta tid och förstår vikten av att koppla av och umgås vid middagsbordet.

Vi tänkte alltså bjuda på en variant av vår västerländska fondue. Shabu Shabu som det heter är nyttigare, för du doppar kött, nudlar och grönsaker i en underbar buljong istället för olja. Sedan serverar du det du sakta kokat i en god dippsås och så har jag lagt till en lite speciell majosås, för det tycker jag att man skall ha.

Fin-Fin Falafel

Att göra egen falafel är SÅ gott, och riktigt kul. Fritera är alltid fest! Låt dina ungar rulla bollar (sånt går små barn igång på), så kan du ägna dig åt att fritera (sånt går vi vuxna igång på). Och vi ska erkänna en sak, vi som inte brukar digga det där med halvfabrikat: Om du är jättetrött och inte alls orkar mixa din egen falafel, finns det faktiskt ganska schyst falafelmix på den orientaliska hyllan. Klipp ner en massa koriander och pressa citron i mixen, så är den helt okej. Men allra, allra godast är det förstås att göra att från grunden. (Och nyttigast – vilken bönfest!)

Långstekt lamm

Det här blir lite som revben på lamm. Det är en rätt som tar 3-4 timmar att göra men som tack för att du väntar luktar det gott i hela huset under tiden.

Anettes långkokta Chili

Den här chilin görs på högrev och inte på färs. Det gör den matigare och mustigare. Servera gärna med chutney och tänk på att de flesta kryddor inklusive chili smakar ännu mer när den har gått i grytan i flera timmar. Är du känslig för stark mat är det bäst att lägga i chilin i efterhand.

BiBimBap

För det är nästan lite den känslan på den här smaskiga rätten från Korea. Det är inte svårt utan bara lite pyssligt. Prova nu i Påsk och Impa sönder någon, det är milda smaker så även de lite skeptiska typerna kan gilla det här. De som vill ha lite fart på sin mat öser på extra het chilisås. Mums!

Top