i Vegetariskt – Husmorsorna
Fin-Fin Falafel
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Att göra egen falafel är SÅ gott, och riktigt kul. Fritera är alltid fest! Låt dina ungar rulla bollar (sånt går små barn igång på), så kan du ägna dig åt att fritera (sånt går vi vuxna igång på). Och vi ska erkänna en sak, vi som inte brukar digga det där med halvfabrikat: Om du är jättetrött och inte alls orkar mixa din egen falafel, finns det faktiskt ganska schyst falafelmix på den orientaliska hyllan. Klipp ner en massa koriander och pressa citron i mixen, så är den helt okej. Men allra, allra godast är det förstås att göra att från grunden. (Och nyttigast – vilken bönfest!)
Fin-Fin Falafel
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Att göra egen falafel är SÅ gott, och riktigt kul. Fritera är alltid fest! Låt dina ungar rulla bollar (sånt går små barn igång på), så kan du ägna dig åt att fritera (sånt går vi vuxna igång på). Och vi ska erkänna en sak, vi som inte brukar digga det där med halvfabrikat: Om du är jättetrött och inte alls orkar mixa din egen falafel, finns det faktiskt ganska schyst falafelmix på den orientaliska hyllan. Klipp ner en massa koriander och pressa citron i mixen, så är den helt okej. Men allra, allra godast är det förstås att göra att från grunden. (Och nyttigast – vilken bönfest!)
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Är du riktigt smart, mixar du allt kvällen innan. Då går det snabbt som attan vid middagstid dagen efter. Men vi är inte alltid smarta (dagens understatement?), men det går bra ändå (glöm aldrig det!). Häll de konserverade bönorna och ärtorna i ett durkslag och skölj av dem. Ja, sedan är det bara att mixa allt! Det ska bli en fast massa. Låt stå i någon timme (gärna över natten om du har rejäl framförhållning) för att allt ska dra ihop sig.
  2. Sedan formar du bollar som rullas i sesamfrön. Fritera bollarna i matolja tills de blivit gyllenbruna. Njut dina falafel med bröd, tunt skivad lök, tomater och hummus!
Harrans potatistårta
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Receptet till den här potatiskakan har jag fått ifrån min mamma Harriet aka Harran. Den är festlig och väldigt smart, för den går finfint att göra i förväg och sedan bara värma en liten stund innan du skall äta den. Det går även att servera den rumstempererad.
Harrans potatistårta
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Receptet till den här potatiskakan har jag fått ifrån min mamma Harriet aka Harran. Den är festlig och väldigt smart, för den går finfint att göra i förväg och sedan bara värma en liten stund innan du skall äta den. Det går även att servera den rumstempererad.
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Klä en 2 liters form med löstagbar kant med den färdiga smördegen.
  2. Skiva potatisen tunnt lägg den åt sidan.
  3. Vispa i hop resten av ingredienserna. Salta och peppra ordentligt, potatisen suger åt sig mycket av smakerna.
  4. Lägg i potatisen i smördegsformen, häll över äggstanningen och lägg osten över. Tryck till så att all potatis ligger under ost och äggstanning.
  5. Grädda den på nedersta falsen i 200 grader varm ugn i ca 1 timme eller tills stanningen har stannat.
Fruktwok
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Perfekt efter en het wok eller när du bara är sugen på något riktigt gott.
Fruktwok
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Perfekt efter en het wok eller när du bara är sugen på något riktigt gott.
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Låt smöret smälta i en wokpanna av gjutjärn (om wokpannan lyser med sin frånvaro tar du en stekpanna).
  2. Låt saffranet komma loss i smöret. Ja! I med alla frukterna.
  3. Sockra och salta. När frukterna är varma och aningens mosiga men ändå fasta serverar du dem med riktigt god vaniljglass.
Nyponsoppa
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Visst kan du blanda ihop lite pulver och vatten till nyponsoppa eller så kan du göra din egen! Det går lika fort och är mummagott.
Nyponsoppa
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Visst kan du blanda ihop lite pulver och vatten till nyponsoppa eller så kan du göra din egen! Det går lika fort och är mummagott.
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Blanda ner nyponmjölet i det kalla vattnet och tjoffa i sockret också.
  2. Låt soppan koka upp. Ja, den kan få koka i hela 5 minuter.
  3. Red av med potatismjölet och smaka av – det kan behövas mer socker. Servera nyponsoppan ljummen med lätt vispad grädde och biscotti – italienska skorpor som du kan köpa färdiga i vilken butik som helst.
Ogräspaj
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Ogräspaj
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Dra på ugnen på 200°. Börja med att göra pajdegen. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Ner med kesellan och blanda till en slät deg.
  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant. In i frysen i 20 minuter medan du pysslar vidare.
  3. Förgrädda pajen i 10 minuter. Under tiden sköljer du kirskål och nässlor så att sniglar och jox åker bort.
  4. Fräs sedan lök och vitlök och allt det gröna i smöret. Krydda och smaka av lite.
  5. Blanda ägg och mjölk i en skål och krydda lite även där. Ta ut pajskalet ur ugnen, grunda med det gröna och smula över getosten.
  6. Lägg tomaterna ovanpå och häll sist på äggstanningen. In i ugnen i 45 minuter. Njut ditt ogräs med en fin grönsallad.