Mitt ledord i livet är ”Life is uncertain, eat dessert first” och det stämmer ju så bra med det som Emma har pratat om. Så idag tänker jag bjuda på en våningstårta ifrån himmelen, dekorerad till tänderna, till den dricker vi så klart mousserande vin! En fluffig, gyllene kaka med bitar av syrliga äpplen och en krämig och kolasmakande söt glasyr.
|
|
Mitt ledord i livet är ”Life is uncertain, eat dessert first” och det stämmer ju så bra med det som Emma har pratat om. Så idag tänker jag bjuda på en våningstårta ifrån himmelen, dekorerad till tänderna, till den dricker vi så klart mousserande vin! En fluffig, gyllene kaka med bitar av syrliga äpplen och en krämig och kolasmakande söt glasyr.
|
Ingredienser
Kakan
- 7dl siktat vetemjöl
- 2tsk siktat bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 225gram rumstempererat smör
- 4,75dl strösocker
- 5stycken stora och rumstempererade ägg
- 2,5 dl mjölk
- 1,5tsk vaniljsocker
- 8dl grovhackade och syrliga äpplen
Topping
- 450 gram rumstempererad philadelphiaost
- 90gram rusmtempererat smör
- 2,25 dl farinsocker
- 2msk mörk sirap
- 2 tsk vaniljsocker
Portioner:
Instruktioner
Kakan
- Sätt ugnen på 160 grader. Smöra och bröa två springformar (22 cm i diameter). Lägg gärna bakplåtspapper i botten på formarna så går det lättare att få ur kakan hel när den är klar.
- Sikta mjöl, bakpulver och salt i en skål och ställ åt sidan.
- Vispa smöret så att det blir mjukt och smidigt, tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills det blir fluffigt och ljust (cirka tre minuter med elvisp).
- Tillsätt äggen ett i taget, vispa ordentligt emellan. Häll sedan i de torra ingredienserna i smeten i omgångar tillsammans med mjölk och vaniljsocker. Vänd till sist ner äppelbitarna och fördela smeten mellan de två kakformarna.
- Grädda i 40–45 minuter eller tills bakstickan är torr när du tar ut den. Låt kakorna svalna helt innan du lägger på toppingen.
Topping
- Syrligheten hos philadelphiaosten i kombination med den söta kolan ger en underbar smak. Receptet räcker till en tårta med två eller tre lager.
- Vispa philadelphiaost och smör i en stor skål i ungefär tre till fem minuter med elvisp. Tillsätt socker, sirap och vanilj i omgångar tills du har fått en smidig och krämig glasyr. Lägg plastfolie över och låt stå i kylskåp i cirka en timme (men helst inte längre) för att få rätt konsistens innan du använder den.