Vinkällaren

vinkallaren
Välkommen till vinkällaren!
Här kan du hitta alla mina tankar om och kring vin och goda drycker.
Kram!
Anette

vittvin

Att dofta på ett vin gjort på druvan Sauvignon Blanc kan vara som att stoppa näsan ibland nässlor, svartvinbärsblad, örter, gräs, tomatblad, sparris och krusbär (ibland kan även kattpiss komma fram som aromord).  Med sina örtiga toner och sin höga syra är supersmarrigt som aperitif, eller till syrliga och feta rätter med t ex getost, eller som i det här fallet gröna, örtiga rätter.  Till den höga syran behövs något fett, som ägg, prinskorv eller en klick crème fraîche. Jahapp! Men då sitter det ju som en smäck till veckans mat – Spenatsoppa med ägghalva och korvspett – Ja! Självklart vad trodde du?! ;D

Här på Stena line hittar du det smarriga vinet: Cape Point Sauvignon Blanc

langkok_lamm

Historikerna tror att öl är den allra äldsta av våra alkoholdrycker. Vi började göra öl samtidigt som vi började odla spannmål. Det blev en besk, lätt bubblande dryck med kryddor och lite sötma. Eftersom vi oftast lagrade maten genom att salta den, behövde vi mycket att dricka och ölet var rent och törstsläckande, till skillnad från vattnet som kunde innehålla massor av baciller på den tiden.

Till den här grytan knäcker vi en öl, det är det som passar allra, allra bäst till heta grytor är öl. Då helst en veteöl eller en ljus lager den här länken för dig vidare som i ett kick till ett ställe där ölen är billig och ljus.

Skrål!

När jag skall fira så vill jag gärna plocka fram något bubbligt. Eftersom vi skall börja med dessert idag – hurra! – Ett bra trick när man skall välja vin till dessert är att vinet skall kännas minst lika eller gärna sötare än det som skall ätas. Annars så jobbar vinet och maten inte bra ihop, det blir beskt och bittert – inte gott helt enkelt, och då kan man ju faktisk lika gärna dricka vatten. Nu har vi plockat fram en riktigt lyxig Prosecco, det är ett bubbel ifrån Italien. Den här godingen har förstått vad lyx är, iklädd guldkläder och med fina bubblor, lite söt och fruktig. Prova vetja!

BOTTEGA GOLD

När Tsar Alexander gav en order så gjorde man som han sa. Så i mitten av 1800 talet skapade kemisten och uppfinnaren Dmitri Ivanovich Mendeleev en vodka i en klass för sig, den gjordes av höstvete och rent glaciärvatten och är fortfarande en av de mjukaste som finns på marknaden faktisk.

Det som är lite festligt med alkohol är att det tar lyfter en massa smaker till högre höjder. Prova med att häll en liten kork vodka i din tomatsås och tomaterna kommer sjunga av lycka. Samma med vår dessert Lingongranitén som absolut är god som den är. Men som bli himmelsk med en liten skvätt av den här goda vodkan.

RUSSIAN STANDARD PLATINUM

MMV

Familjen Tommasi har varit vinodlare sedan urminnes tider, man firade faktiskt 110 års jubileum härom året. Här görs massor av olika sorters viner i en mängd olika prisklasser. Men eftersom vi har många vänner på middag, så har jag har valt Tommasi Graticcio Appassimento i box. Vinet finns både på flaska och box, och det är gjort med en urgammal metod som heter Appassimento och som innebär att man blandar ner jos från torkade druvor i vinet. Det ger lite extra smak, sötma och fyllighet. Denna metod är den samma som används för att göra den så populära vinsorten Amarone. Den kräver att druvorna är perfekta när de plockas, minsta lilla skrump, mögel eller fnas får inte finnas. Så ni förstår att det kräver både tid, energi och ekonomi att göra Appasimentoviner. Det är oftast därför de kostar några kronor extra.

Här hittar ni länken till boxen

nikka

Vad dricker man till ShabuShabu eller annan asiatisk mat med mycket Umami i då. En öl kanske en ljus lager, en kopp grönt te och en liten rackare. Det är nämligen så att Japan är riktigt bra på att producera whisky. Det startade i början av 1900 talet och handlar som så mycket annat om kärlek. Det var kärleken mellan japanske Masatakas som var i Glasgow för att lära sig allt om spritproduktion som träffade skotska Rita, blev kär och som vägrade göra som familjen ville. De gifte sig, hon flyttade med till Japan, de började göra whisky tillsammans. Resten är historia.

Nikka from the Barrel – är en blended whisky som görs i en process som faktiskt kallas ”marriage” alltså giftemålet, eftersom man blandar olika sorters whisky och liter dem bilda en härlig harmoni. Den smakar torkad frukt, apelsinblomma, honung, marsipan och så så klart rök.

NIKKA FROM THE BARREL